Spojení filmu a dobrého jídla nabídnou Regionální ozvěny Febiofestu v Českých Budějovicích

4. duben 2019 07:45

Dokument o módní návrhářce Vivien Westwoodové nebo Oscarem oceněný snímek Free Solo o horolezci, který jako první zdolal skalní stěnu v Yosemitském údolí, mohli už vidět diváci v Českých Budějovicích na Regionálních ozvěnách Febiofestu.

Ve čtvrtek poprvé zažijí na Malé scéně Metropolu něco nového, totiž spojení filmu s gastronomickým zážitkem.

Konkrétní filmy si do regionálních přehlídek vybírají místní pořadatelé. „Jediným klíčem je regionální partner, který říká, co by nejradši diváci v Budějovicích viděli. Po zkušenostech víme, že v každém městě je to úplně jiné,“ potvrzuje ředitel Febiofestu Kamil Spáčil.

„Upřímně říkám, že do měst mimo Prahu nelze dovézt naprosto těžké umělecké filmy, protože na ně přijde malé množství diváků, nejsou na ně zvyklí. V regionech si tedy partner vybírá společně s naším programovým oddělením, jaký typ filmů chce,“ dodává.

Kdyby scénář vrhal špatné světlo na naši komunitu, nešel bych do toho, říká vietnamský herec z Mádlova filmu Na střeše

Duy Anh Tran a Alois Švehlík ve filmu Na střeše

V rodných Českých Budějovicích představil herec a režisér Jiří Mádl svůj nový film Na střeše. V něm vypráví o zvláštním soužití starého zatrpklého muže a mladého Vietnamce.

V Českých Budějovicích pořádá Febiofest už sedmým rokem Ivo Brabec. „Letos jsme šli do výběru přes vaření a udělali jsme v poprvé v Budějovicích cinema culinary. To je projekt, který pochází z Německa a spočívá v tom, že se lidé podívají na film a potom to, co se v tom filmu jí, kuchař připraví ve vedlejším sále na stůl,“ popisuje.

Tímto filmem bude dokumentární snímek Albert Adriá, génius v kuchyni. Mapuje osudy slavného španělského kuchaře, kterého jeho experimentování a vizionářský přístup dovedly až k několika michelinským hvězdám.

Podle Ivo Brabce je o spojení filmu a dobrého jídla v Budějovicích docela zájem. Projekce filmu o geniálním kuchaři začne na Malé scéně Metropolu ve čtvrtek v 18 hodin.

Spustit audio

Související