Společenské nešvary i řešení velkých otázek s humorem. Dramatika Molièra je nesmrtelná

12. leden 2022

Patří k nejslavnějším dramatikům v historii divadla. Jeho hry se dodnes objevují na evropských jevištích, především pak Tartuffe, Misantrop, Lakomec nebo Zdravý nemocný. Hry francouzského dramatika Molièra jsou zkrátka oblíbené dodneška. Čím si zasloužil takovou popularitu a oblibu u divadelníků i diváků? Na to se pokouší odpověď nová minisérie Mozaiky, kterou provází teatrolog a překladatel Petr Christov z Univerzity Karlovy.

Molière: Lakomec, Harpagon

Molière, vlastním jménem Jean-Baptiste Poquelin, se narodil 15. ledna 1622 v Paříži. Jeho otec byl dvorní čalouník. Moliére studoval na clermontské jezuitské koleji, právnický diplom získal v Orléansu. V roce 1643 vytvořil za patronace dramatika Pierra Corneille soubor zvaný Skvělé divadlo (Illustre théâtre). Aby nekompromitoval svou rodinu, začal používat jméno Molière.

Molièrovo dílo tvoří převážně satirické komedie, veršované i prozaické, tematicky se zaměřující na nešvary francouzské vyšší společnosti. Používá ovšem velmi důmyslný jazyk a humor.

Seriál u příležitosti čtyřstého výročí narození Molièra připravila Veronika Štefanová.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.