Spolknutý Pandur. Armádě se v Pardubicích představil brazilský letoun Embraer

7. červen 2022 06:22

V Pardubicích se uskutečnila pozemní a letová ukázka brazilského letounu Embraer KC-390 a zkouška naložení a přepravy obrněného transportéru Pandur II. Česko aktuálně zvažuje modernizaci transportních letadel.

Šlo o nezávaznou ukázku schopností letounu, Česku z ní tuto chvíli neplynou žádné závazky, uvedla vedoucí tiskového oddělení ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

„Je zřejmé, že ruská invaze na Ukrajinu změnila bezpečnostní prostředí ve světě a zdůraznila nutnost realizovat rozsáhlé modernizační projekty, jejichž cílem bude posílení schopností Armády České republiky," uvedla Zechmeisterová. Na letoun se v Pardubicích byla podívat i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Embraer je letoun, na jehož vývoji se podílela česká společnost Aero Vodochody. Objednala si ho brazilská armáda. Letoun přepraví až 26 tun materiálu, 80 cestujících či více než 60 parašutistů. Umožňuje tankování za letu, dokáže monitorovat vzdušný prostor nebo se proměnit v létající nemocnici. Embraer KC-390 létá rychlostí až 850 kilometrů v hodině a na jedno natankování uletí až 4800 kilometrů.

Letoun Embraer KC-390 na letištní ploše v Pardubicích

Ukázka byla součástí prezentace letadla v Evropě, mimo jiné i pro Maďarsko a Portugalsko. Česká armáda v současnosti využívá španělské dopravní letouny CASA C-295MW, které jsou schopné přepravit až 66 cestujících anebo 46 výsadkářů.

Cestovní rychlost je 480 kilometrů za hodinu, dolet bez zatížení 5630 kilometrů, s nákladem 6000 kg 3900 kilometrů.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související