Spor o dodávku tepla v Chodově nekončí. K některým výměníkům se město nemůže dostat

Spor o dodávku tepla mezi městem Chodov na Sokolovsku a společností Marservis pokračuje. I když je podle rozhodnutí soudu vlastníkem teplofikace město, firma ji rozvody předat nechce.

S firmou Marservis se Chodov soudí přes 20 let. Spor vyvrcholil loni v listopadu, kdy byly stovky lidí bez tepla a teplé vody. Energetický regulační úřad sice firmě odebral licenci, Krajský soud v Brně ale rozhodnutí letos v lednu pozastavil.

Spory mezi radnicí a firmou, která zajišťuje dodávky tepla, vygradovaly vloni v listopadu. Bez tepla a teplé vody se ocitlo téměř 200 domácností a také školka nebo zařízení Mateřídouška, které se stará o postižené. Společnost Marservis, která dodávku zajišťuje, je údajně na dálku odpojila, když si radnice chtěla převzít výměníky, které jak říká její vedení, jsou podle rozhodnutí soudu ve vlastnictví města. To se ale teď ke svému majetku nedostane, vchody výměníků jsou zatarasené auty.

„Převzali jsme stanici 5 a 9. Celkem je v Chodově 17 stanic. Některé převzít nemůžeme, protože jsou zablokované auty různými auty ze společnosti Marservis. Pokud budou chtít rychlý technický zásah v případě havárie, bude muset někdo s tím autem odjet. Myslím, že je to hazardování s dodávkami tepla ve městě,“ řekl jednatel společnosti Teplo Chodov Zdeněk Süssenbeck.

Radnice se obrátila na policii

K tomu, proč auta u vchodů do stanic stojí, se společnost Marservis vyjádřit nechtěla. Radnice už se obrátila na policii. „Celým případem už se usilovně zabývají sokolovští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality,“ dodal mluvčí krajských policistů Jakub Kopřiva.

Firmě loni Energetický regulační úřad (ERÚ) odebral licenci na rozvod tepla, společnost se ale odvolala ke krajskému soudu v Brně, který odebrání takzvaně pozastavil. Na jednu soustavu tak mají licenci dvě společnosti. „My jsme město, spoléháme na to, že Česká republika je právní stát. Tuhle situaci musí vyřešit soudy a Energetický regulační úřad. Tady někdo musí zastavit to, že na městském majetku podniká někdo, kdo nemá. My s tím nesouhlasíme a to už může jenom justice,“ reaguje starosta Patrik Pizinger z hnutí Místní s tím, že firma navíc neplní podmínky ERÚ.

S tím Marservis nesouhlasí a v tiskové správě zaslal, že vzhledem k tomu, že licenci firma opět má, bude i nadále teplo obyvatelům dodávat. Mluvčí ERÚ Michal Kebort potvrdil, že některé podněty úřad řeší. Město teď bude ke krajskému soudu v Brně podávat proti rozhodnutí o odkladném účinku odebrání licence společnosti Marservis stížnost.

Spustit audio