Sportovci královéhradecké Slavie se v hale Orlická kotlina těší na novou palubovku i lepší zázemí

12. září 2019 09:46

Už jen několik dnů dělí sportovce královéhradecké Slavie od možnosti využívat novou palubovku ve sportovní hale v Orlické kotlině. Původní podlaha ze smrkového dřeva byla poslední roky už v nevyhovujícím stavu a své obměny se dočkala po zhruba 30 letech. Největší víceúčelovou halu v Česku využívají kromě slávistických oddílů v dopoledních hodinách také žáci královéhradeckých škol.

Na chodbách haly Slavie v královéhradecké Orlické kotlině stále panuje čilý stavební ruch. Dělníci intenzivně dokončují opravy sociálních zařízení a šaten. Tyto práce se totiž dostaly do časového skluzu.

Nová palubovka ve sportovní hale v Orlické kotlině v Hradci Králové

Vedení tělovýchovné jednoty chtělo mít původně vše hotovo do konce srpna. Na nové palubovce se už dodělávají jen poslední detaily, jako jsou obrysy jednotlivých hřišť.

Pro slávistické sportovní oddíly znamená výměna podlahy velký krok kupředu

„Hlavně to potěší naše pozemkáře, kteří tu nemohli hrát mistrovské zápasy dospělých a mládeže. Protože ta palubovka nebyla zhruba přes 10 let vyhovující, byla křivá. A myslím si, že se k nám zase vrátí národní volejbalové týmy na letní soustředění," říká předseda tělovýchovné jednoty Jakub Lejsek.

Za výměnu palubovky a opravy šaten zaplatí Slavia téměř 23 milionů korun

S financováním pomohlo tělovýchovné jednotě nejen Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, ale také město Hradec Králové.

Čtěte také

Magistrát si dokonce pohrává s myšlenkou, že by halu v budoucnu převzal pod svá křídla.

„Město na výměnu palubovky na sportovní hale Slavie v Orlické kotlině přispělo v loňském roce mimořádnou dotací téměř 11 milionů korun. A zatím byla pouze zahájena jednání zástupců vedení Slavie s vedením města, ale žádný konkrétní plán stanoven není," říká za město Hradec Králové Kateřina Šmídová.

Třetí velkou investicí do slávistické haly měla být oprava střechy. Na tu jednota dostala od ministerstva školství dotaci 22 milionů korun. Jenže vítězná firma minulý týden odmítla podepsat finální smlouvu.

Čtěte také

„My nyní řešíme situaci, jestli vůbec ještě v letošním roce stihneme vypsat třetí výběrové řízení. Pokud ano, tak by k tomu došlo během příštího týdne. Na druhou stranu je ten termín hodně šibeniční, protože ministerské dotace jsou bohužel nastaveny tak, že veškeré náklady a veškeré práce i předání musí proběhnout nejdéle do 31. prosince," vysvětluje Jakub Lejsek.

Pokud se tedy vedení jednoty rychle nepodaří najít firmu, která střechu opraví, slíbená dotace Slávistům propadne.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související