Sportovní rok 2020 nebyl jen bojem o body aneb Veselé historky ze zákulisí

Při točení reportáží bývá čas i na odlehčená témata a dojde i na kuriózní příběhy. Náš sportovní redaktor Pavel Petr pro vás pár takových připravil. Například o automobilovém jezdci, kterému během závodu došel benzín. Prozradí i něco o sázení na biatlon. Dozvíte se také, jaké srandičky se dělají v kabině hokejistů z NHL a jaké to je, když poslední ránou přijdete o zlato z olympijských her. Uvařte si kávu nebo čaj a pak se na chvíli zastavte a poslechněte si to.

Jsme všichni…?

Zastavíme se u jabloneckých cyklistů. Trenéři pochopitelně zodpovídají za své svěřence. Někdy se ale stane, že na někoho z nich zapomenou. Trenér Miloslav Hollósi takový okamžik zažil na vlastní kůži. Do týmu jablonecké Kooperativy patří také šestinásobná republiková šampionka v cyklokrosu Pavla Havlíková. I ona měla o čem vyprávět.

Michal Krčmář

Na nejen biatlonové téma bude řeč se stříbrným medailistou z posledních olympijských her Michalem Krčmářem. Člověkem, který vás dokáže nabíjet energií a potěšit laskavým humorem. Snad vás o tom také přesvědčí při vyprávění, jak před lety výjimečně vsadil na biatlon. V době, kdy to ještě šlo. Vyprávěl o tom na jedné besedě s fanoušky. Zajímavé ho také bylo sledovat, jak třeba prožívá jeden zápas hokejové extraligy. Liberec v něm porazil Spartu 8:7 v prodloužení. Pražané přitom v průběhu duelu vedli o pět branek. Pomalu ale o náskok přicházeli a rychle mizel úsměv z tváře Michala Krčmáře. Aby ale nebyla řeč jen o sázkách a fandění; s Michalem se můžete klidně bavit také o jídle. Přítelkyně je nutriční poradkyní a tak možná musí jíst hodně zdravě. A samozřejmě se zastavíme také u samotného biatlonu. Jak třeba reaguje, když se mu závod nevydaří a přitom trenér kolem něj chodí a tváří se, že je všechno v pořádku?

Čtěte také

Možná jste už v našem vysílání slyšeli, že někteří skokani na lyžích mají z výšek určitý respekt. Strach z nich má třeba současná česká jednička Roman Koudelka. Právě s ním si Pavel Petr o strachu povídal a byla by škoda, si rozhovor s ním nepřipomenout.
A pak vás vezmeme do Manušic, kam pravidelně jezdí Matthew Emmons, olympijský vítěz ve střelbě z malorážky a muž, který o další nejcennější medaile z her pod pěti kruhy přišel. Jednou při závěrečném pokusu trefil omylem vedlejší terč. O čtyři roky později zase v rozhodující chvíli zmáčkl spoušť příliš brzy.

Václav Pech na trati závodu

Vydáme se taky za vůní benzínu a rychlými koly. Na Liberecku a Mladoboleslavsku se jezdí populární Bohemka, tedy Rally Bohemia. Startuje na ní pravidelně i Filip Mareš, aktuálně čtvrtý muž poslední sezóny mistrovství republiky. Asi si umíme představit, že pro závodníky je, kromě defektů, nejčernější noční můrou představa, že jim dojde benzín. A Filip Mareš takovou zkušenost má. Kdo tehdy mohl za prázdnou nádrž? On nebo spolujezdec? Na posádce to v žádném případě nenechal.
Když benzín je, tak se samozřejmě jezdci prohání vysokou rychlostí. Jenže nemají pak problém s přeměnou závodníka na řidiče v běžném silničním provozu? A vztahy mezi závodníky? Dokáží si také poradit? Filip Mareš přidal i pár slov na adresu letošního mistra České republiky Václava Pecha.

A vezmeme vás ještě na ledovou plochy, přesněji řečeno do hokejistické kabiny. Prvním průvodcem bude Radim Vrbata. Má zlato ze světového šampionátu juniorů, v roce 2005 se stal mistrem světa mezi dospělými a v sezóně 2004/2005 pomohl libereckým Bílým Tygrům k bronzu z extraligy. Spolu s ním se vydáme za jedním kanadským žertíkem. Větší sranda prý bývá v Česku, ovšem i některé legrácky ze zámoří stojí za to.

03618883.jpeg

I Václav nedorost v minulosti oblékal liberecký dres. Zavzpomíná na svůj vstup do NHL, kdy chtěl v Coloradu obrat o dres největší klubovou legendu. S jeho kariérou jsou spojená také zranění; jen těžko by na svém těle hledal místo, které by neměl operované. Jak Václav Nedorost prozradí, hokejový život můžou zkomplikovat i rozhodnutí trenéra.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související