Spousta prostoru, pozorovatelna na kameni i prolézačky. Surikaty v táborské zoo dostaly nový výběh

6. září 2023 08:54

Parta devíti surikat se zabydluje v novém domově v zoologické zahradě v Táboře. Rozlehlý výběh je obehnaný prosklenými plochami, takže návštěvníci mohou sledovat neposedné malé šelmy i v jejich zázemí. Surikaty už se pomalu pouští do budování typických podzemních chodbiček.

Malé šelmy budí pozornost návštěvníků třeba během krmení. „Odpolední svačinka sestává ze cvrčků, to je takový první chod, a druhým chodem budou mouční červíci, které surikaty fakt zbožňují,“ popisuje ošetřovatelka Michaela Hodková.

Surikaty se hned pouští do jídla a spokojeně pobrukují. „Takto si povídají, to je takové dorozumívání, jakoby říkají: Máme tady papání, pojďte všichni sem. Samozřejmě to může být i znak toho, že jim prostě chutná a jsou nadšené z té svačinky,“ dodává ošetřovatelka.

U výběhu je prakticky stále plno. Na surikaty se přijely podívat například Andrea a Adéla Tauchmanovy. „Vypadá to tu moc pěkně, koukám, že surikaty už začaly dělat i chodbičky. Líbí se nám to,“ chválí.

Čtěte také

Návštěvníci se podle ošetřovatelky Michaely Hodkové dozví třeba to, že surikaty mají ve svém společenství vybudovanou hierarchii a každý člen zastává určitou roli. „Skupinku vede samec se samicí, dominantní pár, který obvykle jako jediný mívá mláďata. Ostatní surikaty dohlíží na vykopávání nových tunelů, některé slouží jako hlídky, stojí na vyvýšeném místě a sledují, co se kde děje, další jsou chůvy, které se starají o mláďata,“ líčí.

Autoři nového výběhu se před jeho stavbou inspirovali v jiných zoologických zahradách. „Než začneme stavět výběh, a to neplatí jen u surikat, díváme po evropských zoo a v internetu i po světových. Posuzujeme, co mají ve výbězích dobře a co špatně. Pak se snažíme udělat koncepci tak, abychom stavěli na úrovni špičkových zoologických zahrad,“ připomíná ředitel táborské zoo Evžen Korec.

V případě surikat byla inspirací zoo v Londýně. „Soustředili jsme se hlavně na to, aby zvířata měla obrovský prostor. Děláme mnohem větší výběhy, než jsou doporučené výměry. Surikaty mají obrovský prostor vybavený tak, aby se cítily maximálně komfortně. Je tam velký kámen, ze kterého můžou pozorovat okolí, duté kmeny jako prolézačky a podobně,“ říká ředitel. Výstavba nového obydlí pro surikaty v Táboře stála čtyři a půl milionu korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související