Správci stop na Jizerské magistrále doporučují omezit noční běžkování. Lyžaři s čelovkami ruší zvěř

Pokud to půjde, nejezděte na běžky pozdě večer a v noci. K tomu vyzývají lyžaře správci stop na Jizerské magistrále společně s Lesy České republiky. Hlavním důvodem je rušení zvěře.

Čtěte také

Správci stop na Jizerské magistrále společně s lesníky apelují na běžkaře, aby nejezdili na lyže pozdě večer a v noci. Vyzývají lyžaře, aby na tratě pokud možno nevyráželi mezi 22. hodinou večer a šestou hodinou ráno. Důvod je nasnadě; v horách přibývá sportovců, kteří vyrážejí za pohybem po setmění, a ruší to zvěř. Navíc čelové svítilny jsou stále výkonnější a to srnkám a jelenům také nesvědčí. 

„Nárůst večerních běžkařů je markantní,“ říká ředitel společnosti Jizerská, která se o stopy stará, Martin Kunc. „Rádi bychom předešli nějakému opatření, třeba od ochránců přírody. Tak aby lidé se snažili respektovat provozní řád magistrály,“ dodává.

„Problém je v tom, že dneska ty čelovky už jsou často tak výkonné, že dosvítí na mnohonásobně delší vzdálenost, a tu zvěř stresují,“ vysvětlil, co přesně vadí, mluvčí Lesů České republiky Martin Zajíček.

V noci také správci upravují rolbami trasy, a odklízí se i sníh na parkovištích. „Parkoviště jsou zatím otevřená. K dalším restrikcím by se došlo v případě, kdyby to požadovali ochránci nebo Lesy České republiky,“ upřesnil nezávislý starosta obce Bedřichov Petr Holub

A co o výzvě nočním běžkařům soudí sami lyžaři? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související