Stáhne Netflix arabskou verzi svého hitu? Egyptským právníkům v něm vadí homosexualita a nevěra

Velké kontroverze vyvolal v Egyptě první arabský film z produkce americké společnosti Netflix. Někteří egyptští politici dokonce volají po zákazu snímku, odvolávají se přitom na veřejnou morálku. Film zvaný Přátelé či Drahoušci se týden po svém uvedení drží na první příčce sledovanosti filmů platformy Netflix v arabských zemích.

„Je o partě starých přátel, manželských párů, kteří se sejdou doma na večeři. Během hovoru pak dojde na téma, že mobilní telefony ukrývají mnohá osobní tajemství a jedna dáma navrhne, že budou mít všichni během večera na stole své mobilní telefon a jakákoliv příchozí zpráva nebo telefonát se veřejně vyslechnou. Při tom praskne řada nemanželských vztahů,“ popisuje reportér Štěpán Macháček námět snímku, který podle své italské předlohy Perfetti sconosciutti společnost Netflix nyní vydala v arabské verzi.

I v té se na večírku pije víno a jeden z přátel v průběhu přiznává homosexuální orientaci. „Veřejně probírané nemanželské vztahy, homosexualita, plus jediný trošku lechtivý moment celého snímku – když si slavná egyptská herečka Mona Zaki sundá pod sukní kalhotky a sbalí si je do kabelky. Tak toto stačilo některým egyptským právníkům, aby zažalovali ministryni kultury, že film propagující nemorálnost a homosexualitu pustila egyptské veřejnosti,“ pokračuje Macháček.

Čtěte také

Adaptace Netflixu

Pohoršení podle Macháčka vyvolala hlavně účast egyptských herců na projektu Netflixu. Ten se tlakům cenzury v zemi, která se zde utahuje kolem politických témat, v minulosti podřizoval.

„V Egyptě například z nabídky Netflixu vypadl polodokument o egyptské revoluci The Square neboli Náměstí. Přitom v jiných zemích je možné ten snímek na Netflixu normálně shlédnout. Zakázaný je třeba i román známého autora Alá Aswáního, jehož jiný román vyšel i v češtině. A tento román, který nazval Rádoby republika, popisuje nástup současného represivního režimu v Egyptě,“ vysvětluje blízkovýchodní zpravodaj.

Spustit audio