Stále píšu o vážných věcech. Musím se zaměřit na to, abych byla trochu vtipnější, směje se zpěvačka Katarzia

7. říjen 2023

Pochází ze Slovenska, ale v Česku už zdomácněla a dlouhodobě žije v Praze. Hudebně toho zvládá hodně, věnuje se vlastní tvorbě, koncertování, ale podílí se i na filmech a divadelních představeních. A teď vychází její šesté album s názvem Šťastné dieťa. Hostem Lenky Vahalové byla tentokrát Katarzia.

Nové akustické album Šťastné dieťa pokřtí na koncertech v Jazz Docku 10. a 11. října. „Na koncertě se mnou budou zpívat tři úžasné zpěvačky, skladatelky, které mají také své vlastní projekty. Jmenují se Valentina Vlková, Erika Rein a Simona Hulejová,“ přibližuje Katarzia.

Mezilidské vztahy, pocity, přátelství, ale i třeba nechtěné těhotenství, všechny tyto motivy najdete v textech písní nového alba. Ostatně na to, že se Katarzia ve své tvorbě nebojí mluvit o celospolečenských problémech, předsudcích nebo právech žen, jsou její fanoušci zvyklí.

„Impulz k tomu, abych napsala nějakou písničku, je většinou něco, nad čím už dlouho přemýšlím. Až tak často to není oblečení a make-up, ale spíše celkem vážné věci,“ říká.

Katarzia

Přesto prý vždycky měla komický potenciál, jen ho v sobě musí znovu najít. „Musím se zaměřit na to, abych byla o trochu vtipnější. Další album by měl být humoristický stand-up, abych to trošku obrátila,“ směje se Katarzia.

Filmová a divadelní hudba

Nejšťastnější je, když může doma skládat vlastní písně, hudebně se ale podílí i na filmových nebo divadelních projektech.

Lenka Vahalová a Katarzia

„Přiznám se, že ta práce v divadle a na filmech mě velmi stresuje. Mám z toho vždy takové období nespaní, než je ta premiéra. Ale zároveň jsem potom hrozně šťastná, že se to podařilo dokončit.“

Spolupracovala například na sci-fi filmu Bod obnovy, který je momentálně v kinech, v říjnu pak má premiéru dokument Moje nová tvář. „Tam jsem vlastně skládala celou hudbu i titulní písničku. Takže mám teď takové filmové období. A potom zase listopad, prosinec pracujeme s Cirk La Putyka.“

Jaké představení v Cirk La Putyka její hudba doprovodí? Proč je pro ni důležitý Vladimir 518? V čem ji inspiruje výtvarné umění a svět kolem něj? A proč odešla ze Slovenska? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související