Stanislav Beran: Když se červ zavrtá do kapusty

12. listopad 2018

Povídka o minulosti, současnosti a jednom velkém putování. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Stanislav Beran měl pradědečka – koncentráčníka a sokola, který se někdy před sto lety ztratil s legiemi na Sibiři. Po jeho stopách se teď vydává sám autor v povídce, kterou napsal přímo pro Český rozhlas. Text nazvaný Když se červ zavrtá do kapusty nás přenese na dlouhou cestu legionářů, ovšem v tak trochu modernějším hávu dnešních dní.

Stanislav Beran se narodil v roce 1977 v Jindřichově Hradci. Vystudoval zdejší gymnázium, poté absolvoval obor český jazyk a dějepis na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Časopisecky publikoval v Hostu, Welesu, Psím vínu a Pandoře. Debutoval básnickou sbírkou Zlodům v roce 2002 a od té doby vydává. Za všechny knihy jmenujme povídkové soubory Až umřeš, nikdo ti už nebude chtít sahat na prsa, Žena lamželezo a polykač ohně nebo román Vyšehradští jezdci.

Účinkuje: Aleš Procházka

Z autorova rukopisu připravila: Klára Fleyberková
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2018.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.