Stará studně na zámku v Červené Řečici vydala střepy luxusního nádobí i barokní pastičku na myši

Zámek Červená Řečice býval letním sídlem pražských arcibiskupů. Jak si pobyt užívali, co, a z čeho jedli? To se pokusili zjistit archeologové výzkumného ústavu Archaia Brno v letech 2020 - 2022. Jejich nálezy jsou uložené v jihlavské pobočce, kde je odborníci zkoumají.

"My jsme dělali archeologický výzkum při opravě fasád a vstupního křídla. Máme tam spektrum nálezů od dvanáctého století," říká archeolog Petr Duffek z výzkumného ústavu Archaia Brno. Nejvíc nálezů skrývala studna, která je situovaná při hradbě u brány. Vznikla v patnáctém století, v sedmnáctém pak sloužila k odhazování odpadků z kuchyně. "Taková barokní popelnice," dodává s úsměvem archeolog.

Výkopy ve studni šly do hloubky devět metrů. Byly velmi náročné nejen tím, že probíhaly v zimě. "Každý den jsme ke konci museli vyčerpat až šest set litrů vody," říká Petr Duffek. Na úplném dně archeologové objevili neskutečně zachovalý cínový korbel a mísu. Díky značce se odborníkům dokonce podařilo přesně identifikovat výrobce. "Vyrobil ho Václav Konvička, konvář Nového města pražského, uveden do cechu v roce 1614," dodává.

Jen keramických střepů vydala studna okolo sedmdesáti banánových krabic. "Jsou to desetitisíce fragmentů," říká Petr Duffek. Archeologové je postupně třídí, rozdělují a případně i slepují. Už teď je jasné, že v krabicích jsou střepy jak z obyčejného, denně používaného nádobí, tak z luxusních glazovaných a bohatě zdobených kousků.

Mezi nálezy je i spousta zvířecích kostí. Ty vypovídají o tom, co obyvatelé zámku jedli. "Máme tam krávy, ovce, kozy, prasata, husy, kachny, kuřata, jsou tam i ryby. Potom lovná zvěř, ptáci, hlemýždi a unikátem je medvěd," vyjmenovává archeolog.

Voda ve studni a absence kyslíku umožnily i zachování dřevěných předmětů, jako jsou například došky, kuchyňská prkénka nebo palivové dříví. Nejzajímavějším dřevěným nálezem je ale jistě barokní pastička na myši. "Jedná se o takovou ohrádku, po dvou tyčkách se vytáhne těžká deska, která se zapře takovým zajišťovacím mechanizmem. Dá se návnada, deska na myš dopadne," popisuje Petr Duffek.  

Spustit audio