Staře pouze vypadají. Historický park v Bulharsku ukazuje přesné kopie starověkých budov

Dotýkat se historie dovoleno. Tohle pravidlo platí v historickém parku u vsi Neofit Rilski nedaleko bulharské Varny. Historický park významných staveb z území Bulharska totiž není skanzen. Budovy jsou tu postavené zcela znovu. Ze stejných materiálů jako ty skutečné a pomocí původních stavebních postupů.

Asi deset minut jízdy z centra Varny je starobylý hrad. Vlastně to není starobylý hrad – jen staře vypadá. Je postavený z původních materiálů původními technikami, ale je nový. Tady je historický park. Jsou tu budovy z doby kamenné, z thráckého období i z éry Římské říše na území Bulharska. Tady můžeme vstoupit do pohádky nebo, chcete-li, do minulosti.

Procházka bulharskými dějinami

S průvodkyní Ivetou Dinkovou jsme procházku bulharskými dějinami začali vlastně na konci, ve středověkém hradu. Není to napodobenina. Stejně jako všechny ostatní stavby v parku má někde v Bulharsku svůj předobraz.

Čtěte také

Originály monumentů ale zůstávají tam, kde je archeologové našli. V parku jsou jen jejich věrné kopie, ovšem ukazující stav, jaký asi viděli ti, kteří je používali.

Začínáme v mladší době kamenné, pak procházíme dobou bronzovou a železnou. Dostaneme se do thráckého období a pak do doby Římské říše a do středověku. Ocitneme se v dobách prvního a druhého bulharského království. Celkem tu projdeme sedmi stoletími,“ popisuje průvodkyně.

Okusit minulost všemi smysly

Hliněný domeček z doby kamenné: je to jedna místnost s udusanou hlínou o rozměru asi šest krát pět metrů. Je to takový polosrub, stěny má vypletené proutím a pokryté jílem. V létě tu bylo chladno, kdežto v zimě, když se tu zatopilo v pícce, tu bylo docela příjemně teplo.

To co člověk vidí v historickém parku, může vidět i v přírodě, v reálných kulisách

To už se dostáváme do období Thrácké říše, kdy si lidé nejen stavěli kamenné příbytky, ale budovali i chrámy pro své bohy. Chrám bohyně Kibely byl zbudovaný z bílého mramoru. Kibela prý zrodila Slunce.

A sem, do tohoto plně zrekonstruovaného chrámu, z materiálů, které se tehdy v thrácké době používaly, přicházeli lidé, klaněli se různým sochám bohyně Kibely, přinášeli různé oběti a prosili ji, aby splnila jejich přání.

Na reálné památky jedině džípem

To co člověk vidí v historickém parku, může vidět i v přírodě, v reálných kulisách. Ale musí tam dojet. Třeba džípem. Plamen Železov z firmy Rosetta Moto tours nabízí cesty na skutečná místa, kudy v Bulharsku kráčely dějiny, terénními vozy s průvodcem nebo na motorkách.

Nejblíž od historického parku ve Varně je katedrála v Plisce. Asi tak třicet kilometrů. Ale tam se džípem podíváme zase až někdy jindy.

Jsou tu budovy z doby kamenné, z thráckého období i z éry Římské říše na území Bulharska
autoři: Pavel Novák , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související