Staré swingové skladby a šlágry mohou také navodit atmosféru protektorátních časů

27. květen 2022

I výběrem dnešních swingových nahrávek se budeme snažit umocnit atmosféru výjimečného dne, v němž si připomínáme 80 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli českoslovenští parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík.

Nejen čeští tvůrci ohlížející se za časem druhé světové války buď z dokumentárního hlediska, nebo formou hraného filmu často sahali v zájmu navození dobové nálady právě po proslulé písničce Škoda lásky zbraslavského rodáka Jaromíra Vejvody. Tak tomu bylo i v případě skvělého filmu Jiřího Sequense Atentát z 60. let.

Režisér Jiří Strach zase z podobných důvodů využil velký swingový šlágr Slávy E. Nováčka a textaře Josefa Grusse Slunečnice v nezapomenutelném podání Inky Zemánkové ve svém patnáct let starém televizním filmu Operace Silver A, který poněkud volně popisuje děje spojené s tímto výsadkem, silně však související s atentátem na Heydricha.

Čtěte také

Ve spojitosti s českou velkou swingovou hvězdou a později nespravedlivě zapomenutou zpěvačkou Inkou Zemánkovou lze zmínit, že na sklonku 70. let nazpívala pro (také do protektorátních časů zasazený) film Karla Kachyni Zlatí úhoři na motivy povídky Oty Pavla sugestivně působící písničku Luboše Fišera a Pavla Kopty Noc už se krátí, která však na hudebním nosiči, bohužel, vydána nebyla.  

V pořadu budou mít místo Slunečnice v podání Inky Zemánkové a také písnička Když mlha padá, kterou natočila s orchestrem tehdy mladého Karla Vlacha, od něhož zazní dvě orchestrálky, které natočil ve studiu Rokoska právě v roce 1942.

A také se budeme snažit zamyslet nad otázkou: Co poslouchali českoslovenští vojáci bojující proti nacistům na západní frontě a připravující se jako letci nebo parašutisté ve Velké Británii? Třeba orchestr obrýleného gentlemana Henryho Halla či nahrávky bandu swingového hrdiny druhé světové války Glenna Millera.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související