Stárnutím se nezabývám. Musím cítit rovnováhu v energiích, vypráví Jaroslav Dušek

10. červenec 2023, aktualizováno

„Mám štěstí, že jsem dělal věci, které jsem chtěl. Ale také jsem měl náročné období, kdy jsem odešel ze všech vysokých škol, protože mi to kradlo energii. Nedostával jsem vůbec nic, jenom je ode mě bylo něco požadováno,“ říká na své šedesáté narozeniny herec Jaroslav Dušek, který v rozhovoru s Lucií Výbornou zavzpomínal i na své dětství. „Každých sedm let obměňujeme buňky v těle, takže komu je vlastně šedesát? Stárne možná mysl,“ říká. Co by si přál pro své vnuky?

30.04Co kdybychom tvůj život, neboť máš šedesátiny, rozdělili na dekády Jaroslava Duška, takové ohlédnutí. Dokázal bys to nějak popsat?

Dekády neumím. Mohu ale říct, že od nuly do šesti jsem se vyskytoval na Barrandově. Do šesti let jsem bydlel u babičky a dědy v takové vile, na Barrandovské 15, kde byli prarodiče služebnictvem u generálního tajemníka Světové odborové federace.

Byla to taková diplomatická vila, děda tam pracoval jako topič a zahradník a babička jako hospodyně. Poté jsem šel do školy a dostali jsme byt v novostavbě na Spořilově, tehdy v zásadě na okraji Prahy. Okolo byly louky, aleje… Tam jsem byl zhruba dvacet let. Následně jsem se oženil a přestěhovali jsme se do Vysočan.

Čtěte také

V nějakém rozhovoru jsem viděla, jak z tebe redaktorka mámí, co vůbec jsi – herec, hráč, dramaturg či libretista. Řekl jsi, že kdysi jsi měl na vizitkách napsáno „samostatný specialista“. Co to je? Specialista na co?

To vzniklo tak, že Hedvika Moravcová, která kdysi chodila s Pierrem, dělala vizitky. Řekla mi, jestli také nějaké nechci, já je nikdy neměl. Ptala se mě, co tam chci napsat, tak jsem řekl „samostatný specialista“. Pak jsem je s velkou chutí rozdával.

Co si přeješ? Nemyslím jen k narozeninám…

Asi spíše něco, co se týká například vnuků a tak. Když je pozoruji, přeju jim takový dobrý prostor, který jsem měl já díky dědovi, babičce, tátovi, mámě. To, co jsem mohl zažívat já, bylo opravdu štěstí. U nás doma například neexistovalo, aby někdo vztáhl fyzicky ruku na dítě. Až ve škole jsem se dozvěděl, že někteří rodiče své dětí bijí a vůbec jsem nechápal, jak je to možné, jak je to mohlo napadnout.

Rozhovor je reprízou pořadu z 30. dubna 2021.

autoři: Lucie Výborná , prh

Související