Stát se rybářem není jen tak, musíte složit zkoušku z rybářských vědomostí

28. únor 2024

Nestačí jen pořídit si rybářské náčiní a vyrazit k vodě. Abyste se mohli věnovat koníčku rybaření, potřebujete rybářský lístek a platnou povolenku k lovu. K jejích získání je nutné uspět ve vědomostním testu.

„V místní organizaci Českého rybářského svazu musíte úspěšně absolvovat test. Poté vám tato organizace vystaví osvědčení o splnění kvalifikačních předpokladů pro vydání rybářského lístku. S osvědčením zajdete na obecní úřad obce s rozšířenou působností podle svého trvalého bydliště, kde vám vydají rybářský lístek. A potom si můžete od Českého rybářského svazu koupit povolenku k lovu ryb,“ popisuje složitou cestu k rybaření Ing. Hynek Dort, rybářský technik ze Západočeského územního svazu Českého rybářského svazu.

Testu rybářských znalostí se podle něj nemusíte obávat: „Rybářské zkoušky nejsou složité, jde o 25 otázek, správnou odpověď vybíráte z několika možností. Správně musíte mít 12 odpovědí. Na www.rybsvaz.cz najdete vzorové testy, které si můžete vyzkoušet nanečisto. Je třeba znát rybářský řád, platná pravidla pro lov ryb, umět určit druhy ryb apod.“

Od jakého věku musí mít rybářský lístek a povolenku také děti? Je nezbytné, aby i ony zvládly vědomostní test? Poslechněte si celý pořad Co vás zajímá s Hynkem Dortem ze Západočeského územního svazu Českého rybářského svazu.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio