Stát začíná prodávat areál v Rabyni, který patřil majiteli H-Systemu. Na prohlídku dorazili první zájemci

24. srpen 2023 16:23

Stát začíná s prodejem rekreačního areálu v Rabyni na Benešovsku, který původně patřil majiteli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Nejvyšší soud na jaře pravomocně rozhodl, že areál připadne státu.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ve čtvrtek pro možné zájemce pořádá první ze tří prohlídek. Výnos z prodeje nepůjde do státního rozpočtu, ale mohl by být podle mluvčí úřadu Michaely Tesařové použit na odškodnění bývalých klientů H-Systemu.

Na prohlídku té vůbec největší části areálu dorazili dva zájemci. Úředníci jim u mapy z katastru popsali, co všechno zahrnuje, společně pak prošli některé stavby a pozemky a současným provozovatelem kempu si nechali ukázat stav budov a popsat k čemu se teď využívají.

Kromě hlavní budovy s barem a vybavením pro návštěvníky jsou většinou stavby v neutěšeném stavu nebo roky nevyužívané – se zašlou malbou, oprýskanými zdmi, věcmi, které předchozí nájemce nevyklidl, a do většiny budov zatéká.

Ani jeden z mužů nechtěl na záznam komentovat co by jako případní majitelé areálu dál dělali. Limitovaní jsou mimo jiné i územním plánem, podle kterého je celý areál možné využívat jen jako rekreační; a taky majetkoprávními vztahy v jeho dalších částech.

Vyvolávací cena první a vůbec největší části prodávaných pozemků a budov je sto milionů korun. Areál v Rabyni už není součástí konkurzu H-Systemu. Elektronická aukce je naplánovaná na konec září, případní zájemci musejí složit kauci ve výši deseti milionů korun.

Odškodnění klientů

Už v minulosti mimo jiné ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS mluvil o tom, že by z výnosu mohli být odškodnění bývalí klienti H-Systemu. O tom by ale musel resort spravedlnosti jednat s ministerstvem financí a konečné rozhodnutí by bylo na vládě.

Zatím ani není jasné, jestli by se odškodnění vztahovalo i na ty klienty, kteří se nepřihlásili po krachu H-Systemu jako poškození do trestního řízení. To je například většina členů bytového družstva Svatopluk v Horoměřicích.

„Pokud by stát odškodňoval klienty H-systemu z těchto peněz, tak by zcela jistě měl odškodňovat všechny, a ne jen hrstku, kteří měli v té trestní kauze více informací a přihlásili se dříve. Rozhodně by to stát měl rozdělit spravedlivým způsobem,“
uvedl předseda družstva Svatopluk Martin Junek.

Petr Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů.

Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetku soudy poslaly na 12 let do vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

autoři: Adam Bejšovec , bej
Spustit audio