Státní vyznamenání? Zeman rozhoduje sám, Drahoš by uděloval méně, myslí si komentátor

Druhé kolo prezidentských voleb se blíží. Český rozhlas proto nabízí v tomto čase pravidelnou analýzu postojů dvojice kandidátů, Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, k aktuálním problémům. Dnes se zaměříme na jejich postoj k udělování státních vyznamenání.

Miloš Zeman už ve svém inauguračním projevu 8. března 2013 ohlásil, že chce oceňovat více lidí než jeho předchůdce. Jeho vyzyvatel, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, loni v prosinci v České televizi prohlásil, že on by byl v udělování státních vyznamenání zdrženlivější.

Podle komentátora Českého rozhlasu Radka Kubička Miloš Zeman dostál své pověsti určitého provokatéra, protože vyznamenání uděloval celému spektru osobností – některé byly chváleny, některé naopak.

„Byli to často lidé, kteří měli určité zásluhy, ale byli to bezesporu lidé, kteří měli blízko k Miloši Zemanovi jako prezidentovi i jako politikovi,“ vysvětluje s tím, že určitou kontroverzi vzbuzovali lidé z kultury nebo showbyznysu.

Zeman tak podle Kubička v této oblasti vedl velmi autonomní politiku – konečné rozhodnutí ohledně vyznamenání je na prezidentovi, a on této pravomoci velmi využíval.

Mezi těmi, kteří kritizovali aranžmá kolem vyznamenání, byl i kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. „Můžeme se dohadovat z jeho několika výroků, že by vyznamenání uděloval asi méně,“ nastiňuje Kubičko s tím, že by Drahoš vycházel vstříc zřejmě kritikům, kteří kritizovali praxi Miloše Zemana.

autor: všt
Spustit audio