Stavba multifunkční galerie Pernerka u nádraží v Pardubicích by měla začít ještě letos

17. únor 2022 09:43

Společnost Redstone Real Estate chce letos začít stavět první část svého rozsáhlého developerského projektu v Pardubicích. Multifunkční centrum s obchody, hotelem a dalšími prostory vznikne na místě bývalého lihovaru u železničního nádraží. Přípravu výstavby zdržela covidová pandemie.

„V první etapě bude brownfield zastavěn polyfunkčním objektem, kde bude obchodní centrum, hotel, kanceláře a prostory pro zdravotnická střediska a wellness. Součástí stavby je i rozšíření komunikace a vytvoření veřejného prostoru," uvedla Naďa Medunová z developerské firmy.

1200 parkovacích míst

V objektu má být multikino, restaurace i společenský sál. K dispozici bude 1200 parkovacích míst, která ale budou sloužit návštěvníkům centra, ne jako odstavné parkoviště pro cestující na železnici. „Veřejnost nemůže očekávat parkování zadarmo,“ řekla Medunová.

Vizualizace obchodní galerie Pernerka v Pardubicích

Developer zatím čeká na vydání stavebního povolení, podle popisu projektu na jeho webu by se měla budova otevřít ve třetím čtvrtletí roku 2024.

V druhé etapě společnost plánuje na místě sousedního autobusového nádraží vedle plochy po lihovaru výstavbu tří domů se 198 byty o jednom až čtyřech pokojích.

Z lihovaru obchodní centrum
Společnost Redstone Real Estate v roce 2019 zbourala původní stavby lihovaru. Jeho areál využívalo město Pardubice od roku 2014 do května 2019 jako záchytné parkoviště. Lihovar byl v Pardubicích od konce 19. století. V roce 2003 zkrachoval, vydražila ho firma Saler, která výrobu ukončila, její hlavní činností byl pronájem nemovitostí.

autoři: pta , zen | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související