Stavební firmy mají problém. Část ukrajinských dělníků už odešla bojovat nebo se chystá

10. březen 2022 12:00

Některé stavby osiřely, ukrajinští stavební dělníci totiž odcházejí domů bojovat. Některé stavební firmy hlásí, že přišly až o dvě třetiny svých dělníků. 

Až o dvě třetiny svých ukrajinských zaměstnanců přišly některé stavební firmy z Vysočiny. Zatímco v uprchlickém proudu jsou hlavně ženy a děti, muži odchází domů bojovat. České stavebnictví je přitom na ukrajinské pracovní síle životně závislé.

Před válkou…

Před současnou válkou žilo v ČR na 200 tisíc lidí z Ukrajiny, velkou část z této skupiny tvořily právě stavební dělníci. „Teď jich hodně odjelo. Musíme poděkovat našemu prezidentovi. On neutekl, on neemigroval, on nekapituloval,“ řekl Roman z Ukrajiny, který v Česku dlouhodobě žije a pracuje.

Zatímco pro Ukrajince je návrat domů věcí cti a vlastenecké povinnosti, pro jejich zaměstnavatele to může znamenat problém. A pro některé už to problém je. 

Je to problém…

Například Jiří Kovář ze stavební společnosti Starkon. „Měli jsme jich asi 60 a 40 jich je pryč. Najednou prostě ty stavby osiřely. Čeští lidé nejsou a Ukrajinci odjeli zpět na Ukrajinu a je to problém.“

Ukrajinských dělníků byl přitom nedostatek už před vypuknutím válečného konfliktu. Mohla za to hlavně pandemie. Například ve stavební firmě INEX z Moravských Budějovic už nějakou dobu dělníci z východu vůbec nepracovali. 

Jak řekl jednatel firmy Boris Šusta, zakázky firma sežene, některé ale musí přeprodat. „Zakázky dokážeme zatím sehnat, ale když se nám nedostává zaměstnanců, zakázku prodáme jako celek.“

Odchody ukrajinských dělníků v současnosti poznamenávají asi 10 procent zaměstnavatelů. 

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související