Stavební postupy jako před 100 lety. I tak budou vypadat opravy na přehradě Les Království

16. únor 2018 09:25

Na přehradě Les Království nedaleko Dvora Králové nad Labem začala oprava. Týká se budov, které tvoří komplex této národní kulturní památky. Povodí Labe za práce zaplatí téměř 30 milionů korun. Přehrada by měla být opravená příští rok v létě. 

Jak moc se práce dotknou návštěvníků, kteří na tuto národní kulturní památku zamíří? Turisté musí na místě počítat s různými omezeními.

S Hanou Bendovou z Povodí Labe stojíme na hrázi přehrady Les Království: „Budou se tady rekonstruovat všechny stavební objekty, které jsou součástí této národní kulturní památky. Bývalý domek hrázného, jeho hospodářská část, potom obě průjezdové brány a levá šoupátková věž na protejším břehu."

Přeci jen se tady ale už něco děje. Pracovníci řežou roští a malé stromky. Je tady spousta náletových dřevin, které je zapotřebí vymýtit.

Přehrada Les Království - věž domku hrázného

Les Království je památka hodně vyhledávaná turisty. Jak se ty plánované práce dotknou návštěvníků?

„Komunikace na hrázi by měla po celou dobu prací zůstat průjezdná. Ale samozřejmě se musí počítat s nějakými omezeními. Stavební firma tady bude stavět lešení okolo průjezdných bran, může tady zúžit průjezdy. Dalším omezením, které se týká přímo naší firmy, je to, že nebudeme pořádat oblíbený den otevřených dveří, který tady byl každý rok na jaře," vysvětluje Hana Bendová.

Oprava souvisí s jedním významným kulatým výročím, které má Les Království před sebou.

„Příští rok bude 100 let od dokončení přehrady. To bychom rádi příští rok na podzim nějakým způsobem oslavili. A chceme, aby při té příležitosti byla přehrada v plném lesku. Dokonce jsou tam předepsány takové věci, že se budou dělat rozbory cihel a tašek a vše se bude dělat v takové podobvě, v jaké to původně bylo," usmívá se Hana Bendová.

Detail přehradní brány na přehradě Les Království

Za opravu zaplatí Povodí Labe 27 milionů korun. Po celou dobu budou vše sledovat památkáři.

Jak říká Eva Macková z Národního památkového ústavu v Josefově, jedná se o unikátní stavbu: „S Povodím Labe jsou domluveny kontrolní dny. Zrovna Les Království je jedna z těch památek, ač je to stavba pro vodohospodářskou činnost, které byly stavěny v tom romantickém stylu. Říká se o ní, že je to jedna z nejkrásnějších přehrad v České republice. Má své kouzlo."

Přehrada Les Království by měla být opravena nejpozději příští rok v srpnu.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související