Stavěním populárních věžiček z kamenů narušujete přírodu, varují strážci národního parku

9. červenec 2023 19:20, aktualizováno

Zajít si do přírody a udělat si tam fotografii z výletu. To je běžná a hlavně neškodná věc. Někdo ale má touhu svoji přítomnost nějak zvěčnit – vyrytím jména do kmene stromu nebo vyškrábáním iniciál do skály. Každou takovou činností ovšem přírodu ničí. A stejné je to se stavbou kamenných věžiček.

Strážkyně Národního parku Šumava Štěpánka Vojtěchová

Pokud chodíte na výlety do přírody a národních parků, určitě už jste se s nimi setkali. Do výšky vyskládané věže z kamenů, kterým se také říká kamenné mohyly nebo kamenní mužíčci. Vídat je můžeme na vrcholcích hor i u řek. Někdo je vnímá jako zajímavou lidskou stavbičku. Pravdou ale je, že v přírodě nemají co dělat. Jejich stavbou se totiž příroda ničí a také se zabíjí spousta živočichů. I přesto kamenné mužíčky opakovaně staví lidé třeba v okolí řeky Vydry na Šumavě.

„Pod kameny mají útočiště různí živočichové, jsou tam larvy hmyzu, rostliny… Tím, že kámen zvedneme, zvířata přijdou o svoje útočiště, případně zůstanou přilepená na kameni a uschnou,“ vysvětluje strážkyně Národního parku Šumava Štěpánka Vojtěchová. Jak dodává, při svých obchůzkách potkává v sezóně celé desítky mužíčků.

Když lidi, kteří věžičky staví, strážci parku upozorní, setkají se většinou především s neznalostí. „Návštěvníci parku jsou překvapeni, nedochází jim totiž, že na první pohled nevinnou zábavou mohou něco ohrozit. Někdo ale reaguje negativně například s tím, že bráníme jejich dětem ve hře. Nedá se ale nic dělat. K přírodě je nutné chovat se s respektem. Měli bychom se jí kochat, užívat si, že v ní můžeme být, ale nikdy bychom za sebou neměli nechávat stopy ani si odsud něco odnášet,“ říká Štěpánka Vojtěchová.

Už postavené mužíčky strážci znovu rozebírají a kameny vrací do přírody. Škoda už je sice napáchána, nicméně je zde snaha alespoň bránit lavinovému efektu. Ačkoliv strážci mohou udělit pokutu až 10 tisíc korun, stavbu věžiček se většinou snaží řešit domluvou.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio