Stephan Zweig: Letní novelka

Krátký příběh staršího muže, který si svůj prázdninový pobyt rozhodne zpestřit nečekaným způsobem.

Účinkují: Jan Fišar a Stanislav Šárský
Připravil: Zdeněk Milt
Překlad: Rudolf a Luba Pellarovi
Režie: Věra Pražáková
Natočeno: 1997

Tvorbu rakouského prozaika, esejisty, básníka a překladatele výrazně ovlivnila Freudova psychoanalýza, jež začala být velmi využívána na přelomu devatenáctého a dvacátého století, tedy v době, kdy Zweig dospíval. Její ozvuky se projevují v řadě Zweigových děl, včetně Letní novelky. Hrdina příběhu si pohrává s reakcemi nezkušené dívky, které se rozhodne psát dopisy jako její fiktivní ctitel a ovlivňuje tak její život z pozice jakéhosi demiurga.

Stephan Zweig

(28. listopadu 1881 - 23. února 1942)

V roce 1938 emigroval do Velké Británie a v roce 1941 do brazilského Petrópolisu, kam ho nakonec nacisté zahnali kvůli jeho židovskému původu, svobodomyslnosti a občanským postojům. A právě tam se svou druhou ženou dobrovolně ukončil svůj život.

Dříve než se ze svobodné vůle a s jasným vědomím rozžehnám s životem, cítím se nucen splnit poslední povinnost: poděkovat upřímně této divuplné zemi Brazílii, jež mně i mé práci poskytla tolik dobrého a pohostinného klidu. Měl jsem tu zemi každý den raději a nikde jinde bych byl nechtěl svůj život vybudovat ze zcela nových základů, když svět mé vlastní řeči pro mne zanikl a moje duchovní vlast Evropa sebe samou ničí. Ale je-li vám šedesát, bylo by potřebí zvláštních sil, aby bylo možno začínat úplně znovu. A moje jsou vyčerpány dlouhými lety putování bez vlasti. Pokládám tedy za lepší přerušiti včas a se vztyčeným čelem život, pro nějž duševní práce byla vždy nejryzejší radostí a osobní svoboda nejvyšším statkem pozemským. Zdravím všechny své přátele! Kéž spatří ještě jitřenku po dlouhé noci! Já, příliš netrpělivý, jdu napřed.
Stephan Zweig

Krátce před smrtí v brazilském Petrópolis dopsal Stefan Zweig své paměti. Více než půlstoletí po napsání vyšly Zweigovy skvělé memoáry pod názvem Svět včerejška v roce 1994 poprvé také v češtině.

autor: ele
Spustit audio