Štípačka, řezačka, kůň či koza. Tím vším při zpracování prochází tradiční valašský šindel

13. březen 2021

Je to řemeslo, které nepochybně uchovává fortel a zkušenosti generací předků. Výroba tradičního valašského šindele je proces o několika navazujících krocích.

Štípačka, řezačka, kůň nebo také koza. Všemi těmito stroji při svém zpracování tradiční dřevěný šindel prochází. Staré technologie zpracování dřeva pro kvalitní krytinu jsme zaznamenali s rozhlasovým mikrofonem v dílnách šindelářské firmy v Trojanovicích, která se snaží navázat na staletý řemeslný odkaz.

Šindel štípaný se vyrábí ručně a má větší životnost než ten řezaný. Až do 19. století byly šindele na většině střech. Kvůli požárům pak původní krytinu začaly nahrazovat třeba pálené tašky nebo břidlice.

Jan Pražák, zástupce firmy z Trojanovic v Beskydech, která se práci s tradičním šindelem věnuje, nás celou výrobou provede.

Spustit audio

Související