Stoupající ceny stavebního materiálu, energií a práce mění také plány při obnově historických staveb

19. duben 2022 08:16

Kvůli stoupajícím cenám stavebního materiálu se letos Národní památkový ústav na svých stavbách zaměří především na nejnutnější opravy a práce, které byly nasmlouvané dlouho dopředu nebo mají přesah z minulých let. Ty se budou týkat například Ratibořic nebo opočenského letohrádku.

Čtěte také

Opravy na objektech Národního památkového ústavu v Královéhradeckém kraji stály v loňském roce přibližně 90 milionů korun.

Největší položkou byla obnova zámeckého kopce v Náchodě, pokračuje investiční technik Jiří Svoboda. „V rámci loňského roku byla největší investicí obnova zámeckého v Náchodě, kde bylo proinvestováno kolem 80 milionů korun včetně DPH."

Jenže ceny materiálu, práce a energií v posledních měsících prudce stoupají a to se dotkne i letos naplánovaných oprav památek. „V rámci letošního roku nebo i let budoucích máme indicie, že jsou finanční prostředky omezené. Tudíž budeme muset udělat změnu plánu a daleko více se přiklonit k řešení havárií nebo opravdu velmi prioritních akcí."

Čtěte také

Potvrzuje to také mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová. „Nutné práce se udělat musí. Je to o tom, že kastelán a investiční pracovníci zvažují, jestli by některá obnova maličko nepočkala. Nebo by se neudělala v tak velikém rozsahu. Původní představy se prostě musí malinko limitovat."

Na jednom z prvních míst na seznamu oprav je například letohrádek v Opočně.

Na ten podle generální ředitelky NPU Naděždy Goryczkové peníze budou. „My se teď připravujeme na obnovu letohrádku v Opočně, kam jdou velké investiční prostředky z Ministerstva kultury."

V případě letohrádku jde o obnovu střechy za zhruba 26 milionů korun.

Čtěte také

Oprav by se měly podle Jiřího Svobody ale dočkat i další historické objekty v našem kraji. „Co se týče Ratibořic, tak se bavíme o plánovaném záměru obnovy panského dvora, respektive jeho první části. A následně bychom se rádi zabývali dalšími věcmi, které se týkají státního zámku Hrádek u Nechanic."

„Tam plánujeme v příštích letech opravy objektu č.p. 40, takzvané hospodářské budovy na Hrádku. A stejně tak plánujeme generální opravu střechy na hlavní budově objektu."

Práce na historických stavbách komplikují nejen zvyšující se ceny za materiál a služby, ale také delší dodací lhůty, které s nimi souvisí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související