Středověká tvrz v Tiché na Českokrumlovsku se po čtrnáctileté rekonstrukci otevřela lidem

2. červenec 2022 12:04

Místem setkávání na česko-rakouském pomezí se znovu stala tvrz Tichá na Českokrumlovsku. Přitom ještě před několika lety vypadala tato jedinečná středověká památka jako skládka šrotu a odpadu. Díky úsilí dobrovolníků a spolku Hrady na Malši se ji podařilo zachránit před zánikem.

„Právě vstupujeme do věže, tady můžete vidět poměrně nevelké prostranství, které je ohrazené vysokou obvodovou hradbou o síle zhruba 2,1 metru, což pro české tvrze není úplně typické,“ ukazuje předseda spolku Hrady na Malši Radek Kocanda.

Tvrz podle něj byla v dezolátním stavu. „Už jenom troska, která držela spíš zázrakem. Na rekonstrukci se podílel opravdu nesmírný počet lidí, určitě stovky, i když třeba ne všichni přímo přiložili ruku k dílu, ale pomohli nám třeba při projektu, při prosazování té myšlenky a podobně,“ říká.

Čtěte také

Jak se myšlenka na záchranu tvrze Tichá zrodila, ale Radek Kocanda přesně říct nedokáže. „Vlastně ani sám nevím. Já se prostě na těchto stavbách cítím dobře a cosi mě pudilo, abych jim věnoval svůj čas. A když je potom člověk dostatečně zarytý a má buldočí vytrvalost, výsledky se dostaví,“ dodává.

Dominantou tvrze je velká věž s hrázděným patrem, jediná stavba svého druhu v republice. „Hrázděné patro je tvořeno dřevěnou kostrou, výpletem z proutí. V jedné místnosti byla kuchyň a jídelna, vedle byla velmi komfortní místnost, vytápěná, zároveň vyložená dřevem. Tento prostor nebyl trvale obývaný, sloužil pro kratší pobyty,“ upřesňuje Radek Kocanda.

Věž nabízí i zajímavé výhledy, například na šumavské kopce. I když rekonstrukce tvrze Tichá trvala čtrnáct let, zdaleka ještě není u konce. Bude následovat obnova vodního příkopu nebo vybudování zázemí pro vzdělávání.

Spustit audio

Související