Střelnice i posilovna. Policie v Chrudimi plánuje nový komplex

8. leden 2016

Chrudimští policisté by se měli z centra města přesunout do průmyslové zóny. Právě tam ministerstvo vnitra počítá se stavbou nového sídla policie.

Nebude to žádná řadová služebna, půjde o areál s několika budovami, vlastní střelnicí, autoparkem nebo sportovní halou.

Sídlo policie by mělo stát ve velké průmyslové zóně v areálu bývalé Transporty. Státní policie teď v Chrudimi sídlí přímo v historickém centru na Všehrdově náměstí, kde jsou jednotlivá oddělení rozstrkaná v několika starých domech. Zbrusu nový komplex na zelené louce na okraji města je tedy velká změna.

Na hektarové ploše by mělo stát celkem šest objektů. Hlavní budova má mít pět pater, budou v ní umístěné cely a výslechové místnosti a kanceláře.

Další velký objekt zase bude ukrývat střelnici, místo pro výcvik boje v uzavřených prostorách, tělocvičnu, posilovnu a také sportovní halu. Součástí nového policejního sídla bude i autopark nebo jídelna, kapacita celého komplexu počítá se sto třiceti zaměstnanci.

Termín? Nejistý

Policie už odkoupila potřebné pozemky od soukromé společnosti, má zpracovanou studii nového sídla a také potřebný souhlas s plánovanou stavbou od úřadů.

Půdorys plánovaného policejního areálu v Chrudimi

Ministerstvo vnitra teď vybírá firmu, která zpracuje projektovou dokumentaci k výstavbě areálu. Přípravy postupují docela rychle, ale stejně se ještě nedá stoprocentně říct, že nový policejní areál v Chrudimi opravdu bude. Záleží hlavně na penězích.

Areál za stovky milionů

Náklady na stavbu by se totiž pohybovaly v řádu stovek milionů korun. Existuje šance, že by financování nového areálu mohla částečně pokrýt dotace z evropských fondů.

Přestavba současného sídla policie by podle informací Českého rozhlasu byla řádově stejně nákladná. Navíc by byla komplikovaná tím, že současná budova stojí v památkové zóně a tomu by se musely podřídit i stavební práce.

autor: kop
Spustit audio