Studenti proměnili vánoční smrk ze Staroměstského náměstí v truhlíky, lavičky i hmyzí hotely. Udělají radost seniorům

22. duben 2024 15:58

Ze dřeva 22 metrového vánočního smrku právě v těchto dnech vznikají v dílnách Střední odborné školy na Jarově pojízdné truhlíky, hmyzí hotely nebo lavičky. Letos je hlavní město daruje seniorům.

Ve školní truhlářské dílně pracuje na výrobě předmětů z vánočního stromu několik studentů. Dohlížejí na ně učitelé, včetně zástupce ředitele pro odborný výcvik Viléma Kodíčka.

„Teď se to brousí, už je to skoro hotové. Stačí jenom dodělat dno, nabarvit a vystlat dovnitř pletivo, aby nepropadávalo hlína,“ popisuje svůj výrobek jeden ze studentů. Dodělává právě pojízdný truhlík, který potěší klienty domova pro seniory.

V dílnách Střední odborné školy na Jarově vyrábějí studenti předměty z vánočního stromu ze Staroměstského náměstí

Dřevo z vánočního stromu muselo podle Kodíčka nejprve pořádně vyschnout. „My jsme ho převezli na pilu, kde ho nařezali. Vysušený se nám vrátil někdy koncem března a hned jsme na něm začali dělat.“

Před dílnou už stojí hotová lavička. Je dohladka vybroušená a kopíruje postavu, takže se na ní hezky sedí. A právě část stromu v podobě lavičky se vrátí do míst, kde vánoční smrk vyrostl.

„Byl jsem přítomen kácení stromu v Pertolticích a tam mě jeho majitel poprosil, jestli by se část stromu nemohla na Českolipsko vrátit. To se také stane, a to v podobě lavičky do domova seniorů v Mimoni,“ říká pražský radní Michal Hroza z TOP 09.

Studenti musí mít vše hotové do června, kdy chce vedení Prahy předat výrobky lidem. Poslechněte si celou reportáž.

V dílnách Střední odborné školy na Jarově vyrábějí studenti předměty z vánočního stromu ze Staroměstského náměstí
autoři: Marie Vítů , JMys
Spustit audio

Související