Studenti v Šumperku pomáhají s údržbou zeleně nebo sportovního areálu. Brigádu nabídla městská firma

14. srpen 2023 14:00

Natírání laviček, plení plevele nebo úklid kolem budov. S úpravou veřejných ploch v Šumperku pomáhá v letních dnech i čtyřicet středoškoláků. Projekt studentských prázdninových brigád si vzala na starost městská firma. Středoškoláci pracují na hřbitově, v lese ale třeba i ve sportovním areálu.

Správce šumperského zimního stadionu Radek Kučera právě rozdává pokyny skupince mladých brigádníků, které právě čeká úklid tenisové haly. „Jsem hodně spokojený, brigádníci nám velmi pomohou a my máme více času na zimní stadion,“ pochvaluje si správce.

Do zametání haly se už pustil třeba i student šumperského gymnázia Hynek. Na brigádě je právě druhý týden. „Vytrhávali jsme plevel okolo chodníků, teď tady zametáme,“ říká Hynek, který možnost přivydělat si prací pro město Hynek vítá. Sehnat letní brigádu v Šumperku totiž podle něj není zrovna jednoduché.

Podle šéfa městské firmy Podniky města Šumperka Petra Hasaly se na brigádách během prázdnin prostřídá zhruba čtyřicet studentů. „Jsou tady studenti, kteří třeba nemají celé prázdniny, na to, aby je trávili na brigádě. Je to takový brigáda jiného typu než u těch soukromých subjektů. Taky tu je cítit ten vztah k městu, to se spojuje příjemné s užitečným,“ uzavírá Hasala. Pokud se městské brigády osvědčí, městská firma se k nim podle Hasaly vrátí i příští léto.

Spustit audio