Studentka rozluštila záhadné malby zvířat na stěnách zámku v Bělé pod Bezdězem. Vychází z knihy Thierbuch

7. prosinec 2023 08:40

Studentka Technické univerzity v Liberci Ludmila Bervicová rozluštila záhadné malby z Valdštejnského sálu zámku v Bělé pod Bezdězem. Při bádání zjistila, že pro renesanční vyobrazení divokého kance, slona, velblouda a dalších zvířat posloužila našim předkům jako předloha německá kniha nazvaná Thierbuch.

Valdštejnský sál zámku v Bělé pod Bezdězem zdobí renesanční malby divokého kance, slona, velblouda, jednorožce a tygra. Když je loni restaurátoři objevili, správci památky okamžitě začali řešit, proč se na stěnách objevila právě tato zvířata. Teď přišla odpověď. Záhadu rozluštila studentka liberecké technické univerzity Ludmila Bervicová při psaní bakalářské práce, když hledala ikonografické zdroje nástěnných maleb. 

Inspirací podle ní byla malířům německá kniha Thierbuch z roku 1592 vydaná ve Frankfurtu. "Zabývá se tím, kde zvířata žijí a jak vypadají. Právě ji používali malíři, kteří si zvířata chtěli přemalovat na stěny jako výzdobu sálů, domovů šlechticů," vysvětluje Bervicová.

Pravděpodobná předloha slona z německé knihy Thierbuch

Knihu z konce 16. století našla na internetu, kde ji bavorská státní knihovna zpřístupnila v digitalizované podobě v roce 2014. Když ve dvě hodiny ráno narazila na čtvrté straně Thierbuchu na slona, který se nápadně podobal malbě ze zámku v Bělé pod Bezdězem, vzbudila i manžela. "A ten mi řekl: Ano, našla jsi to," netají se radostí. Poté našla i další zvířata -  tygra, kance, velblouda, losa.

Autora maleb se vypátrat zatím nepodařilo, zadavatelem výzdoby byl pravděpodobně Aleš Berka z Dubé. Město Bělá pod Bezdězem, které je vlastníkem zámku, si nechá souvislost mezi malbou a německou předlohou ověřit u kunsthistoriků. 

Malby ve Valdštejnském sále zámku v Bělé pod Bezdězem
autoři: Radek Duchoň , jum
Spustit audio