Šumavské sjezdovky brázdí v rámci preventivní akce policisté na lyžích

16. únor 2023 20:00, aktualizováno

Policisté na Šumavě obuli lyže a vydali se na sjezdovky. Při preventivní akci na Železnorudsku upozorňovali návštěvníky na dodržování pravidel chování na horách.

Jarní prázdniny, sluníčko a dobré lyžařské podmínky. To je hned několik důvodů, proč teď spousty lidí míří na Šumavu. A přímo do areálů se vydávají i policisté. Při preventivních akcích připomínají návštěvníkům některá pravidla, aby jim pobyt na horách zbytečně nepoznamenala nějaká nepříjemná událost.

Lidé se s policisty mohli setkat třeba v železnorudském areálu Nad Nádražím Belveder a kromě rad si od nich odnesli i praktické dárky. Rozdávaly se předměty k zajištění lyží, reflexní samolepky, vesty a pásky, děti u stolečků plnily různé úkoly, za které získaly odměnu. Hlídka se objevila i přímo na sjezdovce.

„Cílem této akce je hlavně preventivní aktivita. S návštěvníky lyžařských areálů hovoříme o pravidlech, která by měli dodržovat, to znamená být opatrní, respektovat ostatní, přizpůsobit rychlost jízdy svým schopnostem i aktuálnímu počasí. Zaměřujeme se také na řidiče, které upozorňujeme, aby ve vozidlech nenechávali viditelně odložené věci nebo aby parkovali jen na k tomu určených místech, aby v případě potřeby nestěžovali průjezd složek integrovaného záchranného systému,“ vysvětluje policejní mluvčí Hana Kroftová.

Reakce lyžařů na tyto preventivní akce jsou zatím veskrze pozitivní. Policie v nich chce pokračovat dál, a to v průběhu celého cyklu jarních prázdnin.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio