Šumperská nemocnice otevírá nové oddělení akutní lůžkové rehabilitace

3. říjen 2023 14:11

Co nejrychleji postavit pacienty znovu na nohy nebo jej rozpohybovat. O to se snaží zdravotníci nově otevřeného oddělení lůžkové rehabilitace v šumperské nemocnici.

Oddělení, které se nachází v zrekonstruovaném pavilonu E, je primárně určeno hospitalizovaným pacientům po operacích, úrazech nebo mozkových příhodách. V současné době oddělení disponuje 20 lůžky, přístrojovým a technickým vybavením pro akutní rehabilitaci.

Jak taková rehabilitace probíhá?

Léčebná rehabilitace probíhá ve dvou denních blocích a je založena na individuální terapii s fyzioterapeutem. „Což v praxi znamená, že my těm pacientům v podstatě od rána až do odpoledne nedáme pokoj. Vystavujeme je působením rehabilitačních procedur, cvičení s fyzioterapeuty, kteří mají lidi co nejrychleji vrátit zpět do té kvality života, na kterou byli zvyklí,“ říká Tomáš Vilhelm, primář Nemocnice Šumperk.

Největší hrozbou bylo sehnat dostatek zdravotníků, což se nakonec povedlo. „Do dnešního dne se nám podařilo saturovat plně segment fyzioterapeutů. Máme tady opravdu šikovný tým terapeutů, z nichž většina přišla z privátní sféry, čili z běžné ambulantní rehabilitace,“ doplňuje Vilhelm.

Šumperské rehabilitační oddělení je teprve třetí svého druhu v Olomouckém kraji. Další podobná oddělení fungují ve Fakultní nemocnici Olomouc a v Nemocnici AGEL Prostějov.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autorka textu: Sabina Müllerová

Spustit audio