Sušická nemocnice se vrátila městu. Od roku 2020 chce znovu obnovit internu

3. září 2019 09:35

Nemocnici v Sušici opět provozuje město. V pondělí 2. září ji od soukromé společnosti oficiálně převzala nová městská firma Sušická nemocnice s.r.o. Nemocnice se dlouhodobě potýká s kritickým nedostatkem lékařů a dosavadní provozovatel nedokázal udržet rozsah poskytované péče.

Nemocnici od roku 2015 provozovala společnost Nemos Sokolov, která se později stala součástí firmy Penta Hospitals. „Společnost Nemos předložila zastupitelstvu koncept dlouhodobé udržitelnosti, který ovšem nebyl přijat. Právě pro tuto názorovou neshodu, jsme se rozhodli předat vedení nemocnice zpět do rukou města,“ řekla Lenka Holá, tisková mluvčí Penta Hospitals. Nemocnici předali městu za symbolickou jednu korunu, bez dluhů, včetně platných smluv s pojišťovnami.

„Sušická nemocnice se dlouhodobě potýká s nedostatkem zdravotního personálu a došlo k poklesu zdravotních výkonů. I přes veškerou snahu se nám nepodařilo najít nové lékaře ani sestry,“ doplnila Lenka Holá. A právě nábor nového personálu bude teď hlavním úkolem nově vzniklé společnosti Sušická nemocnice s.r.o.

Nemocnice nutně potřebuje doktory

„Situace v nemocnici byla během převodu nejistá. Teď už je jistota a my doufáme, že se nám podaří zaměstnance, zejména lékaře získat snáz, než v předchozích měsících. Děláme standardní nábor, využíváme kontakty současných i bývalých lékařů, využíváme veškeré možnosti,“ řekl Václav Rada, ředitel Sušická nemocnice s.r.o.

Nové vedení chce obnovit i lůžkové interní oddělení, které je aktuálně zavřené, protože nemělo personální zabezpečení. „Máme teď čtyři měsíce na to, abychom chybějící personál sehnali. Dali jsme si za cíl, že internu otevřeme nejpozději 1. ledna 2020,“ vysvětlit Rada.

V nemocnici nyní funguje oddělení následné péče, několik specializovaných ambulancí, v nepřetržitém provozu je pohotovost a chirurgická ambulance. Na stabilizaci a provoz nemocnice město uvolnilo 22 milionů korun.

autoři: Jitka Englová , iko
Spustit audio