Svět po zániku lidské civilizace ukazuje v Chebu Jan Stolín

23. duben 2024 13:15

Jak bude vypadat svět po zániku lidské civilizace, mohou vidět návštěvníci výstavy Hic sunt leones (Zde jsou lvi) v chebské Galerii výtvarného umění. Autor expozice, výtvarník Jan Stolín, také nechá návštěvníky nahlédnout, co můžeme vidět za horizontem všedních událostí, a ukáže, jak zachytit stopy událostí.

Je to trochu paradox, ale ve třech prostorách Malé galerie v Galerii výtvarného umění se představuje Jan Stolín téměř velkoprostorovými instalacemi. Jak popsal kurátor Karel Srp, každé ze zastavení je celistvou výpovědí, týkající se stavu lidské psychiky.

„V prvém je divák svědkem samovolně vznikající kresby na prázdné stěně, ve druhém je v ztemnělé místnosti vystaven dramatické instalaci z lešenářských trubek oživené siluetami ptáků, ve třetím se setká s kresbami vyrovnaných horizontů, přecházejících do beztvarého chvění, mizícího v prázdnu,“ uvedl kurátor.

Apokalyptická krajina

Právě druhé ze zastavení, kterému dominuje konstrukce s lešením a dravými ptáky, představuje apokalyptickou krajinu, ve které už není místo pro lidi. „Lešenářské potrubí se tak trochu kácí, zvláštně levituje. A na něm sedí orel křiklavý, který dramaticky sleduje, jestli ho někdo nechce napadnout. Je to taková dystopická scéna. Civilizace se hroutí, potom prostor obsadí zvířata a zvítězí z nich ti nejsilnější jedinci,“ řekl u svého díla Jan Stolín, absolvent sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Jak dává vědět web galerie, autorův život je těsně propojen s Libercem, kde už v roce 1998 začal učit na Fakultě umění a architektury Technické univerzity a v roce 2023 se stal i jejím děkanem. Vedle své výtvarné a pedagogické práce se systematicky věnuje také kurátorství – v roce 1997 v Liberci spoluzaložil galerii Die Aktualität des Schönen. Od roku 2013 vede soukromou galerii Cube × Cube Gallery.

Výstavu Hic sunt leones (Zde jsou lvi), mohou vidět zájemci v chebské Galerii výtvarného umění do 23. června. Název výstavy neodkazuje na bílá místa na mapách, jak se kdysi psávalo. Odkazuje na to, že do oněch dosud nepoznaných míst se svou aktuální chebskou výstavou vydal sám autor.

 

autor: Josef Šorfa
Spustit audio