Svoji Žaludeční hořkou Jana Vlková podává i návštěvám, likér jim chutná

Snížený příjem jídla a pití pročišťovacích a imunitu posilujících čajů doporučuje na přelom ledna a února autorka květinových kuchařek Jana Vlková. K tomu zažívací likér coby bonus vhodný i pro návštěvy.

Do zimních čajů Jana Vlková podle svých slov nesystematicky míchá, na co má zrovna chuť. Jde o byliny ze dvou velkých skupin. „Rostliny, které patří do složnokvětých, to znamená, že mají květy jako kopretina, ta je taková nejtypičtější. Ale patří sem třeba i pelyňky nebo různé středomořské byliny, které se pěstují na záhonech, moje oblíbená je svatolina. Ty mají účinky na podporu zažívání. A pak jsou rostliny ze skupiny hluchavkovitých, které velmi často posilují imunitu. To je např. mateřídouška, tymián, z majoránky se dělá čaj, z šalvěje atd.,“ vyjmenovává autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.

Bylinkové čaje můžeme podle Jany Vlkové doplnit i zažívacím likérem à la Žaludeční hořká: „Opravdu ulevuje, když je člověku těžko po nějakém hodokvasu. Ale pokud z toho chceme udělat nějaké takové mlsáníčko, přidáme něco sladkého. Můžeme naředit cukerným roztokem, a když je to pořád hodně silné, dělám takovou aperitivní variantu, že likér ještě naředím bílým vínem.“

Domácí Žaludeční hořká

Ingredience
  • Na půl litru zažívacího likéru: 500 ml čistého alkoholu, nejlépe vodky
  • 1 polévková lžíce fenyklového semínka
  • hrst pelyňku černobýlu
  • hrst pelyňku pontického
  • 10 snítek svatoliny cypřišovité
  • hrst mateřídoušky
  • hrst tymiánu
  • 50 g cukru
  • 100 ml suchého bílého vína

Všechny bylinky naložíme do alkoholu.

Necháme 40 dní macerovat, pak slijeme přes jemný cedníček.

Svaříme cukr s vodou a necháme vychladnout.

Studený roztok přilijeme k alkoholovému macerátu a necháme týden odpočinout.

Potom ochutnáme a případně upravíme. Pokud je likér příliš silný svou fenyklovou vůní, můžeme rozředit dalším alkoholem, nebo přidat trochu vína.

Spustit audio