Sýrový quiche

Ideální společník na piknik s přáteli nebo skvělá lehká večeře. Základem je křehké těsto, které si naplníte podle Vaší chuti - slanina, čedar, cibule nebo špenát?

Na formu o průměru 29 cm:

  • 175 g hladké mouky 10
  • 0 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 4 lžíce ledové vody

    Náplň:
  • baby špenát
  • 100 g čedaru
  • 3 vejce
  • 250 ml smetany
  • cherry rajčata
  • sůl
  • pepř

    Další varianty: slanina, jarní cibulka, pórek, gorgonzola, mladý hrášek, chřest, cibule, kopr...

Mouku vysypeme do mísy, přidáme studené máslo nakrájené na kousky a zbývající suroviny. Prsty vytvoříme „drobenku“ a rychle zpracujeme v hladké těsto, které dáme na 10 minut do lednice. Mezitím si rozehřejeme troubu na 200°C.

Těsto rozválíme, přeneseme do formy a vyložíme, těsto které přesahuje přes formu odřízneme. Dno propícháme vidličkou a dáme péct na 20 minut. Mezitím si připravíme náplň: špenát spaříme horkou vodou a v míse rozšleháme vejce se smetanou a přidáme nastrouhaný sýr. Osolíme, opepříme a přidáme špenát. Vlijeme do formy, přidáme na kolečka nakrájená rajčata a pečeme asi 25 minut. Podávat můžeme teplý i studený.

TIP: Pro ještě lepší těsto odeberte lžíci hladké mouky a nahraďte ji lžící strouhaného parmazánu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.