Systém třídění odpadů stojí na tom, jak se chová ten, kdo odpad vyprodukuje. Začít musí každý u sebe

20. září 2023

Odpad, to není zrovna voňavé téma, ale zabývat se jím je nutné, abychom se nezalkli ve špíně. Jak to udělat, abychom odpadu vyprodukovali méně a platili za něj také méně, a přitom si neničili prostředí kolem sebe? Zálohovat nebo nezálohovat PET láhve? Umíme vůbec v domácnostech správně třídit odpad. A co se děje s nevyužitým odpadem? 

Nejen na tyto otázky vám v radioporadně odpoví Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb, a.s. v Hradci Králové. Je evropským unikátem, že každá obec a město řeší odpad jinak. Myslíte, že je takový systém správný?
Nevím, co přesně myslíte tím, že každá obec to řeší jinak? Samozřejmě každá obec je zodpovědná za to, jak systém odpadového hospodářství funguje, nicméně v České republice se všechna města a obce řídí legislativou, která platí pro všechny úplně stejně.

Zákon o odpadech jasně říká, jaké máme splnit cíle co se týče třídění odpadů, které lze zpracovat a znovu využít nebo z nich něco vyrobit.
Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb, a.s.

Ta legislativa je poměrně přísná a městům, obcím i soukromým původcům odpadů jasně říká, jaké musí splnit podmínky, jakým způsobem mají s odpadem nakládat, komu ho mají předávat a za jakých podmínek.

Ale jsou jiné popelnice, jiné poplatky a jiné svozové dny. Slyšela jsem, že je možná zázrak, že to ještě funguje. Vy si to nemyslíte?
Já bych to nepovažoval úplně za zázrak, já to považuji za nutnost. Předpokládám, že všechny obce a města v České republice chtějí, aby tam u nich bylo čisto, aby byli občané spokojení a zároveň, aby byly plněny požadavky dané legislativou. To znamená zejména nějaké recyklační cíle.

Čtěte také

Zákon o odpadech nám jasně říká, jaké máme splnit cíle co se týče tzv. odděleného soustřeďování komunálních odpadů. Tedy zjednodušeně řečeno, třídění odpadů, které lze potom nějakým způsobem zpracovat a znovu využít nebo z nich něco vyrobit.

A ty cíle se nám v čase budou zvyšovat a zpřísňovat. Opravdu to nebude snadné. Ovšem nestačí si nějaký cíl stanovit, ale musíte udělat maximum pro to, aby pro občany byl systém jednoduchý, jasný a funkční tak, abychom usnadnili třídění odpadů, abychom společným úsilím dosáhli naplnění toho, co nám dnes říká legislativa.

Co je největší Achillovou patou třídění odpadu u nás?
Vše samozřejmě stojí na tom, jak se chová občan, jak se chová ten, kdo odpad vyprodukuje. Můžeme systém sebelépe nastavit, dát k dispozici občanům sebelepší možnosti, ale pokud někdo neustále opakuje, že to stejně všechno končí na jedné hromadě, což je samozřejmě nesmysl, podotýkám, a že nemá smysl třídit, tak my toho člověka zkrátka třídit nedonutíme.

Od června jsme v Hradci Králové zavedli možnost ukládání kovových nápojových plechovek od limonád a piv společně s plasty.
Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb, a.s.

Není možné, abychom měli u každého kontejneru, u každé popelnice ve městě nějakého hlídače, který bude lidem na místě radit, jak mají třídit a dávat jim nějaké další informace. Je to o jednotlivci, bohužel jinak nejde. Já mohu mluvit za Hradec Králové, za město, ve kterém zajišťujeme systém odpadového hospodářství. Hradecké služby se snaží, aby systém byl jednoduchý a funkční pro občany.

Čtěte také

Analýzy děláme pravidelně, což vyplývá ze zákona. Zajímá nás, jaká je skladba odpadu, abychom se tomu dokázali přizpůsobit a přinést třeba nějaké další vylepšení, další možnosti, když jsme se dostali tady k tomu tématu, zmíním. Od června jsme v Hradci Králové zavedli možnost vkládání kovových nápojových plechovek od různých limonád, piv a dalších věcí společně s plasty.

A to bych tady rád zdůraznil, protože proběhla informační kampaň na sociálních sítích a na webu. Moc bych chtěl, aby většina lidí tuto informaci zaznamenala. Chceme to podpořit i výlepem zářivých samolepek s obrázkem plechovek a zároveň nápojových kartonů. To vše patří do plastu tak, abychom zjednodušili lidem ukládání tohoto odpadu.

Plechovka tedy patří do stejné žluté popelnice jako PET láhev?
Ano, ale pozor, vyloženě pouze nápojová plechovka. Nikoliv plechovka od potravin, třeba od konzervy nebo od krmení pro psy či kočky. Jakýkoliv jiný kovový odpad dál patří do šedých speciálních kontejnerů, kterých máme v Hradci kolem 70.

Čtěte také

Zároveň je možné jakékoliv odpady z produkce občanů předávat na sběrných dvorech. Nicméně nápojové plechovky, které jsou v dnešní době čím dál víc populární a využívané, je možné opravdu házet do žlutých kontejnerů s plastem.

Jste inovátory v tomto ohledu nebo jste to někde okoukali?
Myslím si, že v České republice to funguje v některých městech už nějakou dobu. My jsme k tomu přistoupili až letos v červnu, protože to vychází z podmínek na zpracovatelském zařízení, kam plasty dodáváme. Tam se podařilo dojednat podmínky, aby se na to dokázali provozně a technologicky připravit, aby dokázali ze směsných plastů vybrat nápojové plechovky.

Martin Hušek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou recyklační odpadovou radioporadnu s Martinem Huškem, ředitelem Hradeckých služeb, a.s. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související