Táborské centrum Kaňka je unikátní, má vzdělávání a terapie pod jednou střechou

28. prosinec 2019 08:25

Propojení praxe a teorie se daří táborské neziskové organizaci Kaňka s Jihočeskou univerzitou. Táborská Kaňka poskytuje péči dětem i dospělým s postižením. Studentka fyzioterapie na Zdravotně sociální fakultě Eliška teď svou bakalářskou prací a výzkumem potvrdila to, co v Kaňce běžně funguje.

„My jsme jedinečný model toho, že pod jednou střechou mají děti vzdělávaní a terapie. Rodiče nemusí celé odpoledne obíhat jednotlivá odborná pracoviště, mají tady vlastně všechno v jedné budově,“ vysvětluje ředitelka Kaňky Irena Lintnerová.

Do zařízení také docházejí studenti na praxe a stáže. „Pomáháme jim i s bakalářskými a magisterskými pracemi. Když k nám chodí na praxi nebo je jejich téma zajímavé, rádi pomůžeme, protože si myslíme, že je důležité naši dobrou praxi předávat dál, případně si spoluprací svoji praxi nějak prohloubit,“ dodává Irena Lintnerová.

Čtěte také

Studentská práce podle ní může být inspirací, někdy přinese nadhled nebo potvrzení výsledků práce. To platí o bakalářské práci Elišky Kasperové. „Já jsem chtěla potvrdit, že je moc důležité, aby fyzioterapie a logoterapie spolupracovaly. Prokázala jsem, že když fyzioterapeut s dítětem pracuje a následně jde dítě na logopedii, tak tam jsou výsledky větší,“ popisuje.

Irena Lintnerová dodává, že nelze dávat nějaké terapii menší důležitost. „Vezměte to z praktického hlediska – potřebujete se co nejkvalitněji pohybovat a zároveň také kvalitně komunikovat, tyhle věci spolu velmi souvisí, plus ergoterapie a další terapie, kterým se v centru Kaňka věnujeme. Vždycky se snažíme postavit individuální plán tak, aby byl přínosem,“ zdůrazňuje.

Táborská Kaňka se stará o devadesát dětí a dospělých ve věku od jednoho roku do třiceti let.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související