Tady už ti kapela záda krýt nebude. Po stopách sólové tvorby zahraničních DIY hudebníků a hudebnic

23. říjen 2023

V mainstreamu se nejedná o nijak neobvyklý jev – moment, kdy sólová kariéra jednoho z členů či členek, často i stále aktivní kapely, zastíní jejich původní působení. Vzpomeňme třeba na Gwen Stefani či Beyoncé. A děje se to pochopitelně i na nezávislé scéně – třeba Elliott Smith, který začínal v Heatmiser. Aktuální Špína se zaměřila na některé méně známé interprety a interpretky z minulosti i současnosti a jejich často překvapivé sólové počiny anebo nečekané DIY kořeny.

Hned na úvod jsme si pustili queer kovboje s třásňovitými škraboškami Orvilla Pecka. Hit Dead of Night z debutového alba Pony se objevil v soundtracku veleúspěšného seriálu Euphoria nebo české minisérie TBH, Peck se objevil i v poslední řadě RuPaul’s Drag Race. Málokdo ale tuší, že Daniel Pitout, stojící za původně tajnou identitou Orvilla Pecka, začínal jako bubeník v podzemí torontské punkové scény – a to konkrétně v kapelách Nü Sensae nebo Eating Out.

Právě písničkářství, folk a country patří mezi často volené stezky sólových aktivit. Až už se jedná o spirituálně experimentální přístup, jaký razí Daniel Higgs z Lungfish, přízračně lezavá temnota Evangelisty punkové umělkyně Carly Bozulich, či tradičnější, ale nezaměnitelně melancholická tvorba projektu Hurula Roberta Patterssona z již neaktivních Masshysteri.

Dalším překvapením, které jsme rozbalili, byl katalog nahrávek Helm. Sonický experimentátor, který se nebojí dronových a ambientních ploch, musique concrète ani industriálních zákoutí, toho má na kontě opravdu hodně – včetně zářezů na labelech jako je PAN, Dais nebo Opal Tapes. Luke Younger, který má vedle projektu Helm na svědomí i label Alter, je ovšem v punkové scéně známější spíš jako kytarista nesmlouvavé oi punkové lopaťárny The Chisel!

Čemu se věnuje pod svým občanským jménem „šéf“ australské nezávislé scény Mikey Young? Jak posouvá bytostnou temnotu Uniform jejich zpěvák Michael Berdan ve svých elektronických počinech? Který člen Low Life ve volném čase utekl k pianu? Kdo jel americké turné po boku Blanckmass? Poslechněte si celou Špínu o osamělých lovcích a lovkyních zvuku ze záznamu a dozvíte se ještě mnohem víc!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.