Tahar Ben Jelloun: Tati, co je to rasismus? (2 části)

3. květen 2011

Útlá knížka Tati, co je to rasismus? je koncipována jako rozhovor autora s dcerou, v němž jí vysvětluje kořeny, příčiny a důsledky rasismu, s řadou příkladů a odkazů. Knížka je určena především dětem, ale poučení v ní najdou i dospělí. Její marocký autor Tahar Ben Jelloun bude hostem letošního květnového veletrhu Svět knihy v Praze.

Text knížky Tati, co je to rasismus? se setkal po vydání ve Francii s obrovským zájmem čtenářů i reakcemi kritiky a autor absolvoval řadu diskusí a besed se studenty i žáky francouzských a italských škol. V rozhlasovém dvoudílném eseji nečerpáme přímo z Jellounova textu, ale předkládáme právě otázky a reakce dětí a studentů, které v nich text samotný vyvolal.

Tahar Ben Jelloun (*1944) se narodil v marockém Fezu a patří k nejznámějším a pilným maghribským spisovatelům. V Maroku studoval filosofii, v Paříži, kde nyní žije, získal doktorát ze sociální psychiatrie. Jeho literární kariéra se začala odvíjet v šedesátých letech, kdy publikoval v marockých novinách a časopisech své básně a politicky orientované články.

V roce 1987 získal prestižní francouzskou literární cenu Prix Goncourt za román La nuit sacrée. Dílo vyšlo v češtině pod názvem Posvátná noc v nakladatelství Dauphin. Zde vyšla i próza Tichý den v Tangeru a originální knížka Tati, co je to rasismus?. Tahar Ben Jelloun je letošním hostem veletrhu Svět knihy v květnu v Praze.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.