Tajemná rokle i skalní město. Maštale jsou výjimečné

29. duben 2020

Pomyslný trojúhelník mezi obcemi Proseč, Budislav a Nové Hrady mají turisté rádi. Nabízí totiž výjimečné přírodní památky, krásné rozhledy i dobrodružné stezky.  

V přírodní rezervaci Maštale najdete celou řadu malebných údolí, kaňonů a skalních útvarů. Mezi nejznámější z nich patří skalní města Toulovcovy maštale, Městské maštale nebo kouzelná Pivnická rokle. Je to poměrně hluboký kaňon, kde najdete zajímavé skalní útvary i malé jeskyně.

Přírodní památka Pivnice je velmi zajímavé místo, s davy turistů se v ní ale pravděpodobně nesetkáte. Na druhou stranu právě tím získává na ceně. Rokle, kterou vytvořil Pivnický potok, se nachází mezi obcí Zderaz a místní částí obce Hluboká - Dolany. Kratší cesta k ní vede po žluté turistické značce z Dolan.

Jeskyně a převisy

Do Pivnické rokle vás zavede lesní pěšina, která se v podstatě mění v koryto potoka, takže se do kýženého cíle nedostanete kvůli vodě ve všech ročních obdobích. Po několika stech metrech uvidíte první skály. A soutěska se postupně čím dál tím víc zužuje. Romantický ráz jí dodávají popadané stromy i písčité koryto potoka. Po písku budete kráčet i v drobných vyšlapaných pěšinkách.

Pivnická rokle není příliš dlouhá, její délka se pohybuje okolo dvou kilometrů. Projít ji pohodlně zvládnou také děti. Mezi největší „atrakce“ Pivnické rokle určitě patří několik skalních převisů, podívat se můžete do jedné z jeskyní nebo prolézt skalním tunelem. V nejužších místech soutěsky jsou od sebe stěny skal vzdálené necelý metr. Na konci se kaňon větví do dvou směrů. Kdysi v těchto místech byly umístěné dřevěné žebříky, dnes už je v rokli nenajdete.

Skalní tunel v Pivnické rokli

Skalní město s legendou

Nejznámějším místem Toulovcových maštalí je skalní město. Nejkratší cesta k němu vede z okraje rekreační chatové osady Vranice, další variantou může být i turistická stezka, která vás přivede z Budislavi. Ke skalám se dostanete také po cyklostezce. Cesta k maštalím prochází hlubokými borovicovými lesy, okolo pramenů a studánek.

Skalní město tvoří pískovcové bloky, protkané úzkými cestičkami a kamennými uličkami. V přírodním labyrintu, ve kterém samozřejmě působila také lidská ruka, najdete systém chodeb a malých jeskyní. Svá jména dostaly podle toho, co lidem připomínaly. Při prohlídce skal tak určitě neminete Zvon, Kuchyni, Sklep nebo Myší díru, kterou ovšem vzpřímení jistě neprojdete.

Budislavský rytíř

Podle pověsti skalní město posloužilo jako úkryt loupeživému rytíři Toulovcovi. A po něm také dostalo své jméno. Ten se prý ve skalním městě ukrýval se svoji družinou a samozřejmě i s lupem, který si přivážel z loupeživých výprav do sídel bohatých zemanů. Ale pozor, touto nelichotivou legendou je obestřena skutečná historická postava. Vavřinec Toulovec byl litomyšlský občan a vlastnil statky v mnoha obcích, například Mladočově, Desné, ale byl také majitelem lesů na Prosečsku.

Jedním z nejznámějších útvarů Toulovcových maštalí je Zvon

Chráněný přírodní útvar Toulovcovy maštale dal jméno celé přírodní rezevaci: Maštale. Zaujímá území horního toku řeky Novohradky a vyhlášena byla v prosinci 1993. Rezervace se nachází na katastru řady obcí, například Bor u Skutče, Budislav, Jarošov, Proseč nebo Zderaz. Plocha rezervace je 1083,6 hektarů a celá oblast se může pochlubit hustou sítí turistických, cyklistických tras a také rozhleden. Na Maštale se z výšky můžete podívat z Toulovcovy rozhledny, Terezky nebo Borůvky.

Spustit audio

Související