Tančí s nadšením, radostí a vášní. Srdce T-BASS jiskří láskou a to baví děti i jejich rodiče

19. červen 2019

Dnes si budeme povídat o tanci. V Hradci Králové už přes 20 let funguje skvělá taneční skupina. Jmenuje se T-BASS a letos se jí na nejrůznějších tanečních soutěžích zase opravdu hodně dařilo a posbírala spoustu medailí. Ale to nám vše řekne lektorka a choreografka taneční skupiny T-BASS a také tanečnice Vendula Nedělová.

Vám říkají Vendy, že ano?
Ano, říkají mi tak tanečníci.

Tak jaký byl zatím letošní taneční rok pro T-BASS? Hodně úspěšný?
Letošní taneční rok byl úspěšný. Troufám si říct, že téměř jako každý rok, ale letos to mělo jednu perličku, která nám unikala. Na Mistrovství České republiky je street dance, tzv. beat strett v Brně, což je taková oslava tance, celý týden taneční kultury. A tam je jedna hlavní profi kategorie dospělých, přímo street dance, jako v první lize a ta nám 20 let prostě unikala. Byli jsme nespočetněkrát druzí a třetí. V jiných kategoriích jsem vyhráli, ale tato 1. místo vždy unikalo. A letos se to zlomilo. To bylo úžasné.

Vendula Nedělová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Moc gratulujeme. Už jste to nějak společně oslavili?
Trošku ano. My umíme slavit. Takže jsme to oslavili.

Hudba patří k tomu, co dělám. Patří k tanci, je to jeden velký koláč. Aby se správně upekl, tak tam musí být všechno.
Vendula Nedělová, lektorka a choreografka hradecké taneční skupiny T-BASS

Čím to je, Vendy, že jsou T-BASS tak dobří? Pořád vám to tančí. Tuším, že letos to byla už 21. sezona, je to tak?
Máte pravdu. Já si myslím, že jádrem úspěchu je srdce Zdeňka Zolmana, který to těch 21 let táhne. A týmu, který má kolem sebe. Protože to jsou neskuteční srdcaři. Je vlastně super, že tady dnes není on, protože je na dovolené. A tak to mohu na něj jednou prásknout. Troufám si říct, že opravdu jakékoliv seskupení street dance, jakákoliv skupina mimo Hradec, v Praze, v Brně, v těch velkých i menších městech, nám hodně to Zoliho srdce závidí. On tomu dává, co umí málokdo, nadšení, radost a vášeň. A to dokáže přenést potom i na ty lidi dál. A to je důležité. To přináší stabilitu a lásku. Potom ta láska přináší podle mě ten úspěch.

Tancem k trvalé aktivitě. T-BASS učí děti už 20 let vnímat život formou pohybu i komunikace

Královéhradecká taneční skupina T-BASS

Taneční skupina T-BASS učí děti a mládež vnímat tanec jako způsob kvalitně stráveného volného času formou pohybu, fyzického vyžití a muzikálního vnímání. Zárukou je při tom dobré zázemí, kvalifikovaní a zkušení lektoři s mnohaletou praxí a výbornými výsledky. Taneční skupina T-BASS je tedy místem, kde se smysluplně a naplno věnují výchově mládeže.

Vaše parta drží vždy při sobě.
A když to jeden prostě dobře táhne. Je to jako ve škole, která má dobrého ředitele. Potom to funguje, protože tým má důvěru v toho tahouna. A důvěra funguje navzájem, pak to zkrátka drží pohromadě. Jiskří to a mohou přijít úspěchy. Ale to už je jen pro nás taková odměna.

Kolik vás vůbec je teď v T-BASS?
Kolem 600. Od malých capartů až po rodiče. U nás tancují rodiče 50letí, 60letí. Rodiče, kteří to mají jako hobby, kolikrát mají u nás děti nebo možná někteří i vnoučata, to nevím. To bych si teď vymýšlela teď. Ale tancují i malí 2,5letí caparti s rodiči. Je to super.

Vendula Nedělová, lektorka a choreografka hradecké taneční skupiny T-BASS

Jste vlastně i taneční škola, která má sídlo nejen v Hradci Králové, ale i v Pardubicích.
Ano.

Tak můžeme pozvat nové tanečníky do vašich řad. Protože tuším, že nábory budou zase v září po prázdninách.
Myslím si, že ano. Upřímně, nejsem úplně nejlepší propagátor, ale vím, že vždy v září máme Streetmanii, což je pro nás takový rozjezd sezony. A probíhají nábory během celého září. Takže ať se zájemci určitě kouknou na naše webové stránky nebo sociální sítě Facebook, Instagram. Tam nás najdou. A kdokoliv, koho baví pohyb, ať přijde. Určitě uděláme vše proto, aby ho to bavilo dál.

Zahodila jsem tenisovou raketu do kouta a šla jsem tancovat, směje se Tereza Karanská z T-BASS

img_9035.jpg

Dnes si budeme v Českém rozhlase Hradec Králové povídat o tanci a hlavně o tom, že v Hradci králové už mnoho let existuje skvělá taneční skupina, skupina T-BASS, která přesně před rokem oslavila své dvacetiny. I letos vybízí malé tanečníky, aby se do jejích řad tedy přihlásili. 

Jak jste se dostala k tanci a kolik vám bylo let, když jste začala chodit do T-BASS. Vy pocházíte z Orlických hor?
Ano, pocházím z Orlických hor a začala jsem tancovat v taneční skupině Neon, kterou založila paní Zolmanová, manželka Zdeňka Zolmana alias Zoliho. U ní jsem začala tancovat. Ta se potom inspirovala v T-BASS a tam se nějak seznámili se Zolim. A Zoli ji prostě uhnal. (smích) Takhle to bylo. Ona ho pozvala, ať nás přijede něco naučit do toho malého nezkušeného města. On přijel a odvezl si domů ženu. Ale k tanci mne původně přivedla kamarádka. Pak jsem začala velmi rychle učit a vytvářet choreografie, protože to mě hodně bavilo. Mít nějakou vizi, nějak to ztvárnit a předat tanečníkům, vytvořit nějaký celek. Tak to baví. Takže jsem začala velmi rychle učit. Pak jsem působila ještě nějakou chvilku v Praze, kde jsem i tančila a ještě vlastně tančím.

Vy jste se v Praze zúčastnila i velkých projektů, jako je třeba televizní soutěž Tvoje tvář má známý hlas. Je to tak?
Ano, je to tak. Tam jsem dělala choreografie a učila tančit soutěžící.

Královéhradecká taneční skupina T-BASS na Czech Dance Masters

Jak na to vzpomínáte? Kdo třeba byl třeba největší střevo na tanec?
Kdo je největší střevo? To se nedá říct a rozhodně bych to na nikoho nepráskla. (smích)

Tak kdo vám dal zabrat?
Tam jde spíš o to, co zrovna mají ty celebrity ztvárňovat. Takže když má třeba chlap ztvárňovat ženskou na podpatcích, tak to vždy bylo velké sousto pro všechny. Kolikrát jsme je museli raději položit na postel, aby leželi. Aby nic nedělali a vypadali u toho aspoň trošku jako ženská. Byla jsem tam ve třech řadách. Z toho ve dvou jsem se podílela na choreografiích. Takže to byla taková spíš komerční, ale zajímavá zkušenost. Zase mne to posunulo dopředu.

Vendulo, vy ale nejste jen tanečnice a choreografka, ale i zpěvačka a muzikantka, hrajete na housle, jak jsem se o vás dozvěděl.
Vypátráte všechno. (smích) Teď právě vytvářím a budu vydávat nové album. Spolupracuji s Jirkou Burianem, což je úžasný hudebník a producent, který má za sebou nespočet vydané krásné hudby. Na to jsem moc pyšná, že spolupracujeme. Chystáme album, už mám venku pár singlů a také připravuji něco z vlastní tvorby. Hudba prostě patří k tomu, co dělám. Patří k tanci a je to jeden velký koláč. Aby se správně upekl, tak tam musí být všechno.

Všechny ingredience, nedá se vybrat jedno z toho, co máte nejraději.
Nedá se to vybrat.

Čtěte takéTaneční skupina T-BASS

Co teď čeká T-BASS? Asi prázdniny.
Nás čeká velké a slavnostní letní soustředění, což je opravdu vždy velká oslava. Máme tam vždy mnoho zahraničních i českých nejlepších tanečních lektorů. Takže děti tam úplně nasávají jak houby a je úžasné vidět, kolik se toho za ten jeden týden jsou schopny naučit, to je neskutečné. Je to vždy úžasná pohoda a ohromná radost. Celá ta parta. A zase to tam jiskří, protože Zoli to zase drží. Na to se všichni těšíme. Ještě tři týdny se potom všichni rozdýchávají, aby se vzpamatovali z toho, co tam zažili. A potom už se připravujeme poctivě na Streetmanii, protože to je také velký projekt a hodně práce. Takže doufám, že vás tam všechny uvidím. Letos to bude 21. září.

Jakub Schmidt a Vendula Nedělová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže ať se to vše podaří, ať to jiskří i na soustředění, protože tam určitě ty malé a nové tváře chytnete a zapálíte pro tanec, jako před lety zapálil Zoli vás.
Ano. Děkuji mockrát. Mějte se hezky.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související