Tání na horách zastavuje lyžařské vleky a plní přehrady

24. únor 2023 06:30

Výrazné oteplení v posledních dnech zásadně komplikuje provoz lyžařských areálů na území Moravskoslezského kraje. Na sjezdovkách ubyla přibližně polovina sněhu. V provozu zůstávají většinou jen areály, které měly vytvořenou dostatečnou zásobu technického sněhu.

„Lyžuje se ještě na několika místech. Podmínky jsou ale adekvátní počasí. V provozu jsou například sjezdovky v Mostech u Jablunkova, Bílé či v Malenovcích. Lyžuje se i v areálu SkiPark Gruň,“ řekl ČTK dispečer Horské služby Beskydy.

Záchranáři varují hlavně pěší turisty, že v souvislosti s táním sněhu jsou některé úseky horských chodníků a cest zledovatělé. Hrozí pády.

Tání sněhu naplnilo přehrady v Moravskoslezském kraji. Podle vodohospodářů jsou zásoby dostatečné pro výrobu pitné vody i pro zásobování průmyslových podniků. Takzvané zimní povodně teď podle nich nehrozí. Jak Českému rozhlasu Ostrava řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková, například Šance a Morávku teď hrázní odpouštějí.

„To proto, aby se vyprázdnil retenční prostor nádrže, který slouží pro zachycení povodní. Na jesenické straně je přehrada Kružberk plná, Slezská Harta je naplněná na 87 procent. Přehrady tak budou opět připraveny na případný další průběh tání,“ dodala mluvčí.

autoři: Silvie Mikulcová , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio