Technici staticky zajistili štolu v okolí Stříbrného jezera v Opavě

19. listopad 2022 12:12

Důlním technikům se podařilo staticky zajistit jednu ze štol v okolí revitalizovaného Stříbrného jezera v Opavě. Práce na stabilizaci druhé budou pokračovat. Staré a nestabilní štoly, pozůstatek hlubinné těžby sádrovce, komplikují rekonstrukci jezera v celkové hodnotě okolo 140 milionů korun. U štol hrozí jejich propadnutí, a proto bylo třeba prostor stabilizovat.

„První propadlou štolu se podařilo v říjnu stavebně zajistit, sanace druhé se uskuteční v nejbližší době. Důlní stavbaři jámy vyztuží betonem a zajistí proti dalšímu posunu či propadu,“ uvedl mluvčí města Roman Konečný. Už dříve museli stavbaři řešit problém se stoupající hladinou vody v jezeře. I ten pravděpodobně zavinilo staré důlní dílo.

Čtěte také

V této části Opavy se od poloviny 19. století hlubinným způsobem těžil sádrovec. Kámen se doloval v místě dnešního jezera i v širším okolí, například pod Městskými sady. Rozsah štol dodnes není známý, v minulosti je nikdo nezakresloval do map. Později se přešlo k povrchovému dobývání, které skončilo začátkem 60. let minulého století. Zrušený povrchový důl pak zatopila voda a vzniklo jezero o ploše zhruba 6,6 hektaru.

Revitalizace vyhledávané rekreační zóny začala předloni. Práce nejprve zkomplikoval vzestup hladiny o 1,5 metru. Co bylo příčinou tohoto jevu, nejí jasné. Podle odhadů ale byla zasypána jedna ze starých štol, která sloužila jako přirozený odtok jezera. Problém stavbaři vyřešili stavbou odvodňovacího kanálu. Náklady na celý projekt se tak zvýšily o osm milionů korun.

Nyní staré šachty způsobily další komplikace. V nedalekém průmyslovém areálu se propadl strop bývalé šachty Barbora. Následoval průzkum podzemí v širším okolí, který odhalil dvě zasypané šachty i v místech, kde se nyní revitalizuje jezero. Experti je označili za nestabilní, což si vyžádalo zastavení prací.

Investorem revitalizace jezera téměř za 142 milionů korun je stát. Kromě zpevnění břehů a dalších terénních a krajinářských úprav projekt zahrnuje i vybudování potřebných rozvodů, chodníku, cyklostezky a podchodu pod silnicí či nové lávky přes řeku Opavu. Plánují se i nová WC a šatny.

zdroj: ČTK
Spustit audio