Telátka na statku Lüftnerka dávají tušit naději dříve téměř vyhynulého plemene

20. listopad 2023
Mezi námi zvířaty

Česká červinka je původní české plemeno skotu, pro které je typické zrzavé až červené zbarvení a krátké rohy. V dnešní době jich na našem území nežije mnoho. Situace je však stále lepší, než v poměrně nedávné minulosti, kdy se u nás vyskytovalo jen několik desítek kusů tohoto zvířete.

Letošní telátko

V plzeňské zoologické zahradě můžete na statku Lüftnerka obdivovat hned několik krav, v současné době dokonce s roztomilými telátky: „Chováme je tady od roku 2016, kdy jsme sem dovezli první samici tohoto plemene – Bobulku. Ta měla roku 2018 první mládě jménem Broskev, kterou jsme si v zoo nechali. Od té doby jsme odchovali 8 telátek a poslední 2 teď nově,“ uvedla ošetřovatelka hospodářských zvířat v zoo v Plzni Eliška Zalabáková.

Název červinka získal tento tur dle svého zbarvení: „Toto plemeno je zbarveno dozrzava a má krátké rohy. Samice mívá kolem 500 kg a 130 cm, samci mají o cca 10 cm více. V současnosti se toto plemeno chová v rámci zachování druhu. O registraci plemene se stará Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, která se snažila také o záchranu červinek po druhé světové válce. Nemají vysokou dojivost a dozrávají později, možná i proto je jich méně,“ sdělila Zalabáková.

Poslechněte si autentické zvuky Bobulky a Broskve, neboli českých červinek chovaných v plzeňské zoo!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.