Telekom Srbija testuje nový multiplex pro svou chystanou službu na družici Astra 3B

5. prosinec 2018

Telekomunikační operátor má spustit novou satelitní službu ještě v letošním roce, plánuje nabídnout i volně šířené stanice.

Telekomunikační společnost Telekom Srbija zahájila v uplynulých hodinách na družici Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, testy nového multiplexu, který ještě v letošním roce poslouží pro start její nové satelitní služby pro balkánské země. Jedná se o doposud nevyužívaný kmitočet, jenž zároveň prošel drobnou změnou parametrů. Všechny programy na dané frekvenci jsou kódovány systémem Conax, jejich příjem je tedy sice na území České republiky a Slovenska bez problémů možný, nelze ale tyto stanice sledovat.

V novém satelitním multiplexu jsou k dispozici ve vysokém rozlišení například stanice Eurosport 1 a Eurosport 2, ve standardní kvalitě pak i v tuzemsku známé programy Jim Jam, Nickelodeon, Nick Jr., Boomerang nebo Cartoon Network. Celkem bylo na nově aktivovaném kmitočtu, který má již identifikaci společnosti Telekom Srbija, zařazeno pětatřicet programů. Nová satelitní služba, jejíž spuštění bylo oznámeno operátorem SES v průběhu listopadu, má obsahovat i některé volně šířené programy, které bude tím pádem možné sledovat i na našem území. 

Parametry příjmu: Astra 3B (23,5 stupně východně), 11797/H, SR 30000, FEC 3/4, norma DVB-S28PSK, kódování Conax

autor: lukpo
Spustit audio

Související