Téměř 40 tisíc dětí z celé země tráví prázdninový čas na letních táborech v Jihočeském kraji

23. srpen 2023 05:00

Další tisíce jich pak navštěvuje příměstské tábory. Děti na nich mají zajištěný program přes den, ale přespávají doma. Velký zájem je i o týdenní plavecký kurz nazvaný „Sportuji, jsem borec v Táboře".

V reportáži Jana Kopřivy se dozvíte, jak si malí plavci zdokonalí styl a neplavci se přestanou bát vody. Instruktorka táborské Plavecké akademie Pavla Ošmyková má na starost skupinu dětí, které už mají s plaváním větší zkušenosti:

„V tuto chvíli trénujeme plavecký styl kraul, učíme se správně dýchat a dělat správná tempa,“ vysvětluje instruktorka s tím, že takzvaně plácat kraul umí takřka kdokoliv, ale ne vždy správně.

Kromě kraula se děti během týdne zdokonalí i v dalších plaveckých stylech. Příměstský tábor ale není určen jen pro plavce, ale třeba i neplavce a děti od pěti let.

Na příměstský plavecký tábor se už opakovaně vrací 11letá Kamila:

„Už jsem tady potřetí a je to každým rokem lepší.“

A plavecké styly si tady zdokonaluje i devítiletý Pepa:

„Mě nejvíc baví kraul, znak, prsa. Ještě plaveme žabičku.“

Plavecký příměstský tábor je mezi dětmi hodně populární. Jeho kapacita je podle jednatele TZMT Jana Bendy zcela obsazena, začátkem února se kurzy vypíší a v polovině téhož měsíce už jsou plně obsazené.

„Zhruba 180 až 200 míst za šest kurzů, které jsme tady schopni nabídnout během prázdnin, jsou zaplněné během čtrnácti dnů,“ vysvětluje Jan Benda.

Příměstský tábor je zaměřený nejen na výuku plavání, ale také na všestranný pohyb. Děti si na něm užijí nejen sport a zábavu, poznají tady i nové kamarády.

Celou reportáž Jana Kopřivy si poslechněte online.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio