Ten, který se houpal na hvězdě. Před 120 roky se narodil jeden z nejzářivějších umělců, zpěvák Bing Crosby

5. květen 2023

Téma swingové, potažmo jazzové nálady je při pohledu do kalendáře výročí nabíledni. Ve středu 3. května podle všeho uplynulo 120 let od narození jednoho z nejslavnějších zpěváků všech dob, velikánské hvězdy hudební i filmové zábavy, croonera i swingaře Binga Crosbyho.

Bing Crosby se mohl pyšnit mnoha superlativy. Kromě toho, že byl nejvíce prodávaným umělcem předrockové éry s počtem přesahujícím půl miliardy prodaných nahrávek, byl rovněž největším filmovým kasovním tahákem čtyřicátých let, nejslavnější rozhlasovou hvězdou všech dob, která éterem vcházela přímo do bytů milionů posluchačů.

Ačkoliv byl odkojen jazzem dvacátých let a aktivně začal nahrávat již v letech třicátých, po celou dobu své dlouhé kariéry dokázal kombinovat současné populární trendy s klasickým jazzem.

Po celý život udával Bing Crosby jako datum svého narození 2. květen roku 1904. Ovšem i členové rodiny Crosbyů uváděli tři různá data lišící se nikoliv ve dnech, nýbrž dokonce v letech. Kupříkladu jeho bratr Ted posouval datum narození do roku 1901.

Teprve po Bingově smrti v roce 1977 se v jeho rodné Tacomě ve státě Washington objevily záznamy upravující a stanovují přesné datum narození na 3. května 1903. A podle toho by se předevčírem naplnilo 120 let dělících nás od Bingova narození.

A toto jubileum uctíme i jeho populárními písničkami, například Swinging On A Star, tedy Houpání na hvězdě, Ac-Cent-Tchu-Ate the Positive, It´s A Long Long Time a dalšími.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související