Tennessee Williams: Slečna Coyntová z Greenu. Rozverná povídka o jižanské smrtelnici posedlé

26. březen 2021

Slečnu Coyntovou z Greenu, hrdinku stejnojmenné povídky, charakterizoval její autor Tennessee Williams jako „smrtelnici posedlou“ – a je to jeho snad nejveselejší literární postava i povídka. A čím že je tak posedlá? O tom už více ve vltavské Četbě s hvězdičkou, tentokrát možná i se dvěma hvězdičkami. Premiéru poslouchejte online po dobu jednoho měsíce po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Pro rozhlas adaptoval: Ludvík Němec
Účinkují: Michal Bumbálek, Jana Štvrtecká, Aleš Slanina
Překlad: Radoslav Nenadál
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 25. 3. 2021
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Slečna Coyntová je náruživá stará panna, která se z osamělosti a temperamentu rozhodne překročit hranici, jež byla v 50. letech v deltě Mississippi nebezpečnější než samotná rozbouřená řeka. Jenže slečna Coyntová je také rozbouřená. A své skandální počínání má podpořené i silnou prorockou vizí: „Jednou po našich časech bude tady v Americe nádherná nová rasa. A ta se zrodí samozřejmě v důsledku dokonalého promísení černé a bílé krve, která, jak všichni víme, je ve skutečnosti červená, bez ohledu na barvu kůže.“

Slečna Coyntová ovšem rozhodně nepatří mezi typické hrdinky slavných Williamsových divadelních her. Svá vnitřní pnutí řeší rázně, věcně a hlavně s humorem, snad protože je postavou rozverné povídky, kterou autor napsal bezpochyby hlavně kvůli smíchu – svému, i čtenářů.

Čtěte také

„Tennessee byl spisovatel puritány nejvíc nenáviděný, který se rád smál, smál se tak hlasitě a něžně,“ vzpomíná na svého přítele Francois Saganová. A přidává obrázek z pařížské premiéry hry Sladké ptáče mládí: „Tennessee se při replikách, které ostatně měly být považovány za žertovné, dal do tak hlučného smíchu, že se lidé otáčeli; a čím víc jsem se ve svém křesle krčila, tím víc se smál jako blázen, až jsem se k němu nahnula a řekla mu: ‚Ale vždyť to přece tak legrační není.‘ – ‚Ale je,‘ řekl, ‚ty si vůbec neuvědomuješ, jak je to legrační. Tenkrát jsem opravdu dovedl psát moc a moc legrační věci!‘ “

Dvoudílnou nekorektní povídku Slečna Coyntová z Greenu pro rozhlas adaptoval Ludvík Němec, v režii Lukáše Kopeckého účinkují Jana Štvrtecká, Michal Bumbálek a Aleš Slanina. Uvádíme ke 110. výročí narození slavného dramatika.

Spustit audio

Související