Teplé počasí umožnilo začít dřív s opravami turistických cest v Prachovských skalách v Českém ráji

18. únor 2024 08:18

Lesníci a řemeslníci mohou s opravami v Prachovských skalách v Českém ráji začít díky teplému počasí dřív, než původně plánovali. Co všechno se musí před jarní sezónou stihnout a budou práce znamenat nějaká omezení pro turisty? To přímo na místě zjišťovala redaktorka Kateřina Kohoutová, která s dělníky vyrazila do skal.

S pracemi už lesníci opravdu začali a podařilo se jim již odstranit a zlikvidovat několik desítek polomů stromů a také větví, která byly v přírodní rezervaci popadány.

Čtěte také

Nebyly to příliš silné stromy, u kterých došlo k vyvrácení kvůli silnému větru nebo i těžkému sněhu.

Právě tyto popadané stromy překážely na nejrůznějších turistických trasách a bylo nutné je odstranit. V některých místech je terén dosud podmáčený, takže tam musí práce ještě počkat.

Začalo také čištění v Zelené rokli. A v tomto místě bude na návštěvníky čekat letos i jedna velká novinka. Dělníci zde už nainstalovali železné sloupky a na ně potom přijdou umístit řetězy, aby turisté mohli mít již od vstupu do rokle k dispozici bezpečné zábradlí.

Velká proměna čeká přírodní koupaliště Pelíšek v Prachovských skalách

Velká proměna čeká přírodní koupaliště Pelíšek. Jak se na novou sezónu změní?
Odtud jsme se právě před chvíli s Milošem Zemanem, strážcem přírody v Prachovských skalách, vrátili.

Čtěte také

Tam je problém ten, že je zde rozpadlý systém přírodní filtrace a je zapotřebí jej vyměnit. A to z toho důvodu, aby voda v této přírodní nádrži byla opět čistá a vhodná ke koupání.

Viděla jsem, že ze dna je již shrnutý veškerý nepořádek, který bude nutné teď těžkou technikou odvézt. A dno následně vyčistit. A potom sem bude postupně opět voda natékat ze tří pramenů. Důležité je, aby to byla voda kvalitní, až bude v pořádku systém filtrace. Aby zde koupání v létě, i když v poměrně hodně ledové vodě, bylo příjemné.

Přírodní rezervace je přístupná celoročně. Mají proto turisté počítat kvůli opravám s nějaký omezením?
Díky onomu teplému zimnímu počasí přijíždí do Prachovských skal poměrně hodně návštěvníků i některé zimní dny.

Čtěte také

Je to zejména o víkendech nebo teď v období jarních prázdnin. Turisté se ale nemusejí obávat žádných zásadních zákazů, nejvíce práce se soustředí v již zmíněné Zelené rokli a u přírodního koupaliště Pelíšek.

Je maximálně nutné dbát doporučení nebo pokynů strážců přírody či pracovníků na těch konkrétních stavbách. Některé lokality jsou ale hodně a dlouhodobě podmáčené kvůli dešťům, takže je potřeba s tím při výletě počítat a chodit opatrně.

A jak už bylo řečeno, je možné, že návštěvníci na některých trasách narazí na popadané větve, ale všechna ta místa se dají bez problémů obejít.

Spustit audio

Související